Svetska banka neće da finansira elektranu na ugalj na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka neće da finansira elektranu na ugalj na Kosovu

"Svetska banka je objavila da povlači finansijsku podršku za izgradnju elektrane na ugalj na Kosovu", prenosi KoSSev pisanje Priština insajta.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim potvrdio je u sredu na sastanku sa predstavnicima organizacija globalnih civilnih društava na Baliju, u Indoneziji, da međunarodna organizacija neće da finansira elektranu na ugalj na Kosovu.

Kosovska vlada je 2015. godine saopštila da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postiglo dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa Svetskom bankom i američkom kompanijom Contour Global koji bi otvorio put ka ugovoru o izgradnji fabrike Kosovo e Re (Novo Kosovo).

Svetska banka je 2016, rekla BIRN-u da će da podrži projekat tek nakon što sve relevantne ekološke, društvene i tehničke analize budu sprovedene i nakon konsultacija sa javnošću i drugim akcionarima.

Kosovska vlada je potpisala ugovor vredan 1,3 milijarde evra sa Contour Global, a Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj (KOSID) rekao je da će "projekat ugroziti evropsku budućnost Kosova" i da bi vlada trebalo da radi na razvoju efikasne energije na Kosovu.

Građani Kosova morali bi da plaćaju 50 odsto veće račune za utrošenu energiju ako bi se elektrana i izgradila - zbog velikih troškova njene izgradnje i da bi to imalo značajan uticaj na životnu sredinu usled sagorevanja lignita koji se koristi kao gorivo.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je ranije ove godine da fabrika mora da se izgradi, uprkos ekološkim opasnostima – kako bi se energija proizvodila na lokalnom tržištu.

- Ako bismo morali da uvozimo i električnu energiju, kako neki predlažu, da kupujemo električnu energiju od suseda, svi bismo morali da postanemo izbeglice - rekao je Haradinaj.

- Tačno je da energija koja se dobija korišćenjem uglja nije čista kao i druge energije, to nije alternativna, već je to napredna tehnologija - dodao je Haradinaj.

Burim Ejupi iz Instituta za razvojnu politiku, marta ove godine rekao je da negativne posledice čine ovaj ugovor jednim od najštetnijih ugovora koji je potpisan od 1999. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.