Izvor: JUGpress.com, 28.Jul.2023, 10:29

Svestan sam rizika’: Novi srpski policajci počeli sa radom na severu Kosova

KOSOVSKA MITROVICA

N.N. (identitet poznat redakciji Radija Slobodna Evropa) je jedan od 46 pripadnika srpske zajednice koji se priključio Policiji Kosova, nakon konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mesta u direkciji za region sever.

Ukupno ih je 74 iz redova nevećinskih zajednica počelo sa radom ove nedelje.

“Nakon završene obuke angažovani smo na sever Kosova, gde od ponedeljka svakodnevno odlazim sa svojim kolegama”, kaže on.

Dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra a za RSE je pristao da govori uz uslov anonimnosti jer “nije svejedno raditi na severu”.

“Ali kada sam konkurisao za policiju bio sam svestan koji rizik to nosi, pogotovo zato što je u pitanju sever, svi znamo kakva je trenutno situacija tamo”, navodi dalje.

Na severu Kosova su četiri opštine sa srpskom većinom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – gde su od kraja maja povećane tenzije nakon što su albanski gradonačelnici došli na vlast.

Ovoj, ali i prethodnim krizama na severu, prethodilo je istupanje Srba iz kosovskih institucija novembra prošle godine, uključujući zaposlene u policiji. Razlog za tako nešto je bila odluka Vlade Kosova da ukine registarske oznake na vozilima, koje za gradove na Kosovu izdaju organi Srbije.

Tako su na sever sve vreme bili prisutni uglavnom albanski policajci a u međuvremenu je dva puta raspisan konkurs za prijem novih policajaca iz redova nevećinskih zajednica na Kosovu.

Kosovski zvaničnici i strane diplomate su posebno “ohrabrivali” Srbe da se prijave na ove konkurse.

Do sada je policijsku stanicu za region sever činilo četvorica Srba, koji nisu podneli ostavke, kaže za RSE zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Eljšani (Elshani).

“Sada imamo 78 policajaca, od kojih su 50 Srbi”, navodi on.

Policiju Kosova novembra prošle godine napustilo 550 srpskih policajaca

Policiju Kosova je novembra prošle godine napustilo oko 550 srpskih policajaca.

Oni su u policiju Kosova bili integrisani na osnovu sporazuma iz Brisela 2013. godine o normalizaciji odnosa.

Kada su napustili svoje pozicije, Vlada Srbija im je dala ugovore preko Kancelarije za Kosovo, na osnovu kojih dobijaju mesečnu novčanu nadoknadu.

U tim ugovorima, pored ostalog, piše da “rade za srpsku zajednicu na Kosovu”.

“Mnogo mi znači posao u policiji”

Sagovornik RSE navodi da mu posao koji je dobio u policiji Kosova puno znači, posebno nakon višegodišnje portage za “sigurnom platom”, usled nesrećnih okolnosti koje su se dešavale u krugu porodice.

“Ovo (posao) mi predstavlja neku vrstu sigurnosti, bar kada je ekonomska sigurnost u pitanju”, kaže on.

Dodaje da je i ranije konkurisao za posao u policiji Kosova, ali i u drugim insitucijama. Međutim, do sada nije imao uspeha.

“Gde god da sam konkurisao nisam dobijao posao…ovaj posao mi je bio preko potreban”, navodi.

Dodaje da se za sada nije suočio sa pritiscima ili pretnjama.

Ponovno “targetiranje” Srba

U međuvremenu je 25. jula na Telegram kanalima počela da kruži objava sa fotografijom na kojoj su navodno Srbi koji su se zaposlili u policiju Kosova.

U opisu su objavljena i imena osoba navodno novih kosovskih policajaca iz redova srpske zajednice, koji se nazivaju “izrodima”. Istovremeno se koristi govor mržnje prema Albancima.

Telegram kanali na srpskom jeziku redovno prate dešavanja na severu Kosova od izbijanja krize i ovo nije prvi put da se neko “targetira”, ili da se šire dezinformacije.

Potom je 26. jula premijer Kosova Aljbin (Abin) Kurti rekao da je kampanja protiv srpskih policajaca na društvenim mrežama, koja za cilj ima da se zastraše, neprihvatljiva za Vladu Kosova.

“Oni su danas pripadnici Kosovske policije jer su hrabri profesionalci, jer su građani koji vole zemlju i izražavaju to doprinoseći joj. Oni koji se integrišu žive bolje, oni koji se ne integrišu, nažalost, ostaju taoci I podložni finansijskim pritiscima i političkim zloupotrebama zvaničnog Beograda”, rekao je Kurti na konferenciji nakon sednice Vlade.

Dodao je i da će bezbednosne institucije pružiti podršku svim novim policajcima.

Oglasila se i predsednica Kosova Vjosa Osmani uz poruku da je kosovska policija profesionalna i multietnička.

“Ova kampanja mora da se zaustavi, a počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Stojimo uz naše policajce dok oni hrabro služe za bezbednije Kosovo”, napisala je Osmani na Twitter nalogu.

Osude zastrašivanja i od međunarodne zajednice

Strane diplomate na Kosovu su takođe reagovale i osudile sve pretnje novim kosovskim policajcima iz redova nevećinskih zajednica.

“Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, i naglašavam važnost policije Kosova u predstavljanju svih građana Kosova”, napisao je Twitter nalogu šef misije EU za vladavinu prava – EULEX.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Jeffrey Hovenier, je poručio i kako policija Kosova postoji da služi svim zajednicama na Kosovu, te da ona treba da odražava različitost Kosova.

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rohde je dodao da novi kosovski policajci iz redova nevećinskih zajednica treba da dobiju podršku svih, posebno opština i građana u kojima su raspoređeni.

Može li Kosovo da zaštiti nove policajce?

Zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Eljšani (Veton Elshani), za RSE kaže da se za sada nijedan novi policajac nije sučio sa problemom ili provokacijom, te dodaje da su institucije spremne da reaguju ako se tako nešto desi.

“Suočićemo sa tim, ali neke stvari dolaze sa pozicijom. Kada si policajac neke stvari moraju da se predvide, mislim da oni to znaju”, kaže Eljšani.

S druge strane, politikolog Ognjen Gogić smatra da Kosovo nove policajce na severu može da zaštiti samo uz pomoć specijalne jedinice. To bi, prema njegovoj oceni, bila ‘apsurdna situacija’.

“Da albanski specijalci štite srpske policjace od lokalnog srpskog stanovništva. Ako bi se to desilo, da oni (kosovske institucije) specijalnom jedinicom moraju da štite redovnu policiju, onda smo mi na pragu nove eskalacije”, kaže on za RSE.

Gogić smatra da je pre raspoređivanja novih srpskih policajaca na sever ipak trebao da bude postignut politički dogovor između Kosova i Srbije.

Zaključuje i da se dolaskom redovne policije na sever stvara mogućnost za povlačenjem specijalne jedinice, te da tako nešto može da dovede i do “relaksacije situacije”.

Povlačenje kosovskih specijalaca sa severa traži i lokalno srpsko stanovništvo, kao i najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, Srpska lista.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.