Svedočila profesorka albanskog

Izvor: B92, 24.Feb.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočila profesorka albanskog

Svedok na suđenju Oliveru Ivanoviću, Fljorije Peci, nije ga dovela u vezu sa događajima iz aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, kada su ubijena 4 Albanca.

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici nastavljeno je suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi da su počinili neka od najtežih krivičnih dela u Mitrovici tokom 1999. i 2000. godine.

Svedok Peci, profesorka albanskog jezika i književnosti je, odgovarajući na pitanja tužioca, odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivanovića i sudskog veća, govorila o dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999 godine kada su ubijena četvorica Albanaca.

Jedan od Ivanovićevih branilaca advokat Nebojša Vlajić izjavio je novinarima da ni današnji svedok tužilaštva nije video Ivanovića i da ne zna svrhu dovođenja takvih svedoka.

"Ovo je još jedan od svedoka koji nije video ništa i ne znam koja je svrha njihovog dovođenja. Gospođa Peci je sama rekla i to u tri navrata, da ona nije videla Olivera Ivanovića i mi smo čitavog dana raspravljali rekla-kazala, šta je ko u gradu pričao, što apsolutno nije dokaz i nema nikakve veze", rekao je Vlajić i dodao da je to popuno jasno.

Planirano je da još tri svedoka budu saslušana na ročištima zakazanim za ovu sedmicu - sutra Zećir i Nurije Alija i u četvrtak Faik Hiseni.

Nakon saslušanja tih svedoka u vezi sa događajima iz 1999. godine, sudije će saslušati još 40 svedoka tužilaštva u vezi sa događajima iz 2000. godine.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba, a to su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.