Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2017, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o budžetu za 2018. godinu

Na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, Skupština Kosova održaće sutra vanrednu sednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje Zakona o budžetu Kosova za 2018. godinu.

Po Ustavu Kosova, vanredna sednica parlamenta se održava kada to zasebno zatraže predsednik, premijer ili 40 poslanika Skupštine Kosova.

Predsedništvo Skupštine Kosova na sednici održanoj u sredu nije postiglo saglasnost o datumu razmatranja predloga Zakona o budžetu Kosova za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 2018. godinu, tako da je shodno Ustavu, premijer danas zatražio održavanje vanredne sednice na čijem će dnevnom redu biti budžet za 2018. godinu.

Skupština Kosova usvojila je 10. decembra u prvom čitanju predlog budžeta Kosova za 2018. godinu. Budžet za narednu godinu predviđa rashode od 2,08 milijarde evra, što je za 104 miliona evra više nego 2017. godine. ; Troškovi budžeta povećani su za 15 odsto, a za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona evra, odnosno 4,3 odsto više nego ove godine.

Za robe i usluge planirano je 264 miliona evra, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu. Kapitalne investicije biće povećane za 10,8 odsto, a za opštine je predviđen 491 milion evra, što je 50 miliona više nego 2017. godine. Opozicija je kritikovala predloženi budžet navodeći da njime nisu ispunjena obećanja data građanima i da on ugrožava ekonomiju Kosova. Ministar finansija Bedri Hamza rekao je da je u konsultacijama s domaćim i stranim partnerima učinjen maksimum u pravednoj raspodeli javnog novca i istakao da će privredni rast u narednoj godini iznositi 4,6 odsto, dok su projekcije Svetske banke 4,8 odsto. Najavljujući da će plate biti povećane u srazmeri sa privrednim rastom, Hamza je ocenio da je nacrt budžeta u skladu sa fiskalnom politikom i prioritetima vlade, da će poreska politika biti podrška razvoju privatnog sektora, kao i da će biti obezbeđeni novi podsticaji za domaće proizvođače i prerađivače i stvoren povoljan ambijent za razvoj biznisa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredna sednica Skupštine Kosova, jedna tačka- budžet

Izvor: B92, 22.Dec.2017, 08:10

Priština -- Na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, Skupština Kosova održaće vanrednu sednicu s jednom tačkom dnevnog reda-razmatranje Zakona o budžetu Kosova za 2018...Skupština Kosova usvojila je 10. decembra u prvom čitanju predlog budžeta za 2018. godinu koji predviđa rashode od 2,08 milijarde...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.