Sutra nastavak dijaloga Dačić-Tači

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak dijaloga Dačić-Tači

To će biti njihov četvrti sastanak. Prvi je održan 19. oktobra 2012. godine.Očekuje se da će sutrašnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, odnosno pitanju raspodele prihoda sa tih prelaza.
Srbi sa severa Kosova zapretili su protestima ako budu morali da plaćaju dažbine Prištini i naveli da će plaćati sve zakonske obaveze, ali samo Beogradu.
Pitanje plaćanja dažbina prethodnih dana bila je i tema razgovora radnih grupa Beograda i Prištine u Briselu.Posle prvog sastanka radnih grupa prošle nedelje portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da su radne grupe ostvarile "izvestan napredak".
Prethodni sastanak Dačića i Tačija u Briselu bio je 4. decembra prošle godine kada je dogovoren početak sprovođenja integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da od sutrašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu ne očekuje značajnije odluke vezane za najteža pitanja jer će to, kako je naveo, biti predmet daljih razgovora.
Dačić je novinarima u Beogradu rekao da su teža pitanja paralelizam institucija, posebnost Srba na Kosovu i način njihove organizacije u njihovim institucijama.
"Očekujem da će to biti tema o kojoj će biti potrebno više puta razgovarati, ali je važno da dijalog teče, da se ne prekida, jer se samo kroz dijalog mogu izneti stanovišta i samo se kroz dijalog može doći do rešenja", rekao je Dačić.
Dačić je istakao da Srbija predlaže da se dođe do sveobuhvatnog i celovitog rešenja kosovskog pitanja i da je moguće razgovarati o svim temama koje bi proizašle iz sveobuhvatnog rešenja.
"Ako toga nema, ako nema reči o statusu, konačnom sveobuhvatnom rešenju, onda je iluzorno razgovarati i da bilo ko pominje pitanje članstva (Kosova) u UN jer Srbija na to nikada ne može da da saglasnost. Tu nema dileme, naša državna strategija je tu jasna", rekao je Dačić.
Premijer je istakao da je Srbija otvorena za mnoga pitanja i da je moguće razgovarati o svemu, ali da ako nema celovitog rešenja, nijedno parcijalno rešenje za Srbiju nije prihvatljivo."To je suštinsko pitanje - pitanje članstva u UN i Srbija to sigurno neće prihvatiti", rekao je Dačić.
Dačić je izrazio nadu da će radne grupe u tehničkim razgovorima definisati predloge za sprovođenje već postignutih sporazuma Beograda i Prištine kako bi se izbegli problemi u primeni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRISEL: Radne grupe završile novu rundu razgovora

Izvor: Kurir, 17.Jan.2013, 00:21

Radne grupe razmatraju primenu dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima na Kosovu i posebno pitanja carina i drugih dažbina..BRISEL - Radne grupe za tehnički dijalog Beograda i Prištine su u Briselu završile današnju rundu pregovora i u četvrtak pre podne će nastaviti razgovor...Radne grupe...

Nastavak na Kurir...

BRISEL: Nastavak dijaloga Dačića i Tačija

Izvor: Telegraf.rs, 17.Jan.2013

Očekuje se da će današnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno pitanju raspodele prihoda sa tih prelaza

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.