Šukri Buja: Nehat Tači bio moj borac u OVK

Izvor: B92, 11.Okt.2016, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šukri Buja: Nehat Tači bio moj borac u OVK

Priština -- Dileme o tome da li je Nehat Tači bio ili ne pripadnik OVK razrešio je Šukri Buja, poslanik Demokratske partije Kosova.

Kako prenosi prištinski mediji, Buja koji je za vreme rata bio lokalni komandant OVK, sa govornice kosovske skupštine javno je potvrdio da je Tači bio njegov borac.

Buja je rekao i da je Tačijevo ime na listi veterana OVK. Ranije tokom dana advokat Tačijeve odbrane je rekao da on nije bio pripadnik OVK, prenosi prištinski portal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Telegrafi.

Tokom dana u Prištini je, zbog Tačijevog hapšenja, održana vanredna sednica skupštine Kosova.

Usvajanje rezolucije protiv hapšenja regionalnog direktora policije u Kosovskoj Mitrovici odloženo je zbog nedovoljnog broja poslanika prisutnih na vanrednoj sednici.

Nakon višesatne rasprave, u sali za sednice nije bilo dovoljno poslanika, pa je odlučeno da se o tekstu rezolucije glasa u sredu, prenosi RTS.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je neprihvatljivo zadržavanje žitelja Kosova po optužnicama Srbije i zatražio da Srbija oslobodi Nehata Tačija.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenja" Redžep Selimi rekao je da je jedini odgovor vlastima u Srbiji, uvođenje reciprociteta, u svim oblastima.

"Uhapsite Marka Đurića i napravite reciprocitet. To bi bio najbolji i prvi korak normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Selimi.

Tačija, komandira policije u regionu Kosovske Mitrovice, srpske vlasti su uhapsile 28. septembra na adminstrativnom prelazu Končulj jer je osumnjičen za krivično delo terorizma i sprovele ga u pritvor u Nišu.

Tužilaštvo je saopštilo da je on "u iznetoj odbrani u celosti je negirao izvršenje krivičnog dela".

Tači je na poternici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zbog krivičnih dela počinjenih nad civilnim stanovništvom tokom 1999. godine i drugih krivičnih dela koja se vezuju za terorizam, narušavanje ustavnog uređenja i antidržavno delovanje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.