Sukob Rame i Kurtija oko mini Šengena

Izvor: RTS, 11.Feb.2020, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob Rame i Kurtija oko "mini Šengena"

Albanski premijer Edi Rama i kosovski premijer Aljbin Kurti nisu sasvim saglasni oko toga kako bi trebalo da izgleda saradnja na Zapadnom Balkanu.
Edi Rama se, na konferenciji za štampu u Tirani posle susreta sa novim premijerom privremenih prištinskih institucija založio za "mini Šengen" na Zapadnom Balkanu, inicijativu koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Aljbin Kurti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međutim, kako prenosi prištinska Koha, želi "albanski Šengen" i kaže da je današnji sastanak bio posvećen više "makro albanskom Šengenu" nego "mini balkanskom Šengenu".
Kao odgovor na takav stav Kurtija, albanski premijer je istakao da "Albanski Šengen" ne može da postoji bez "balkanskog Šengena".
Rama se založio za usaglašavanje i interakciju Tirane i Prištine u vezi Berlinskog procesa.
Kurti i Rama dogovorili su se da će otpočeti pripreme za zajedničku sednicu kosovske i albanske vlade. 
Rama: Treba da otklonimo granicuAlbanski premijer je rekao da je saradnja sa Kosovom "prioritet nad prioritetima".
"Smatram da nismo realizovali u potpunosti slobodno kretanje građana i time nismo ispunili dužnost prema našem narodu. Treba da budemo jasni na svakom koraku, da otklonimo granicu između dve države. Na kraju, želim da istaknem da pružamo 100 odsto podršku Kosovu u bici za priznanje kao suverene i demokratske zemlje", naglasio je Rama.
Dodao je da "ni Srbija, niti druge zemlje ne mogu da se protive uklanjanju granica između Albanije i Kosova". 
"Sa našom interakcijom imamo put koji je zatvoren svih godina do zajedničkog prostora između dve države, slobodno kretanje, i to ne samo roba. Do juče je to bilo nezamislivo, a uzrok toga nije samo Srbija", kazao je Rama.   
Kurti je rekao da želi "snažnu saradnju između Kosova i Albanije u ovoj deceniji".
"Dogovorili smo se za međudržavnu komisiju, sa ministrima i poslanicima kako bismo sproveli 77 dogovora, ali i kako bi se povećao broj zajedničkih sporazuma. Hvala Albaniji što je pomogla Kosovu u 21. veku da se brzo i snažno krećemo zajedno", rekao je Kurti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rama i Kurti zadržali suprotne pozicije o "mini Šengenu"

Izvor: Blic, 11.Feb.2020

Albanski premijer Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, ni nakon današnjeg susreta u Tirani nisu odstupili od svojih stavova u vezi sa inicijativom o slobodnom protoku roba i usluga među zemljama Zapadnog Balkana - dok Rama zahteva "mini Šengen", Kurti traži "albanski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.