Izvor: JUGpress.com, 25.Okt.2023, 19:36

Sudovi na Kosovu da primenjuju pritvor samo kao poslednju meru, preporučuje se u izveštaju Misije OEBS-a

PRIŠTINA

Prekomerna upotreba mere pritvora je globalni problem koji izaziva zabrinutost u pogledu vladavine prava i ljudskih prava, a Kosovo se suočava sa sličnim izazovima, navodi se u izveštaju OEBS-a.

Potrebno je poboljšati kvalitet obrazloženja u zahtevima tužilaštva, podnescima odbrane i sudskim odlukama pre izricanja ove mera, navodi se u najnovijem izveštaju koji je danas objavila Misija OEBS-a na Kosovu.

U izveštaju se analizira poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pravičnog suđenja i međunarodnih standarda ljudskih prava u 70 ročišta za određivanje mera pritvora koje je Misija pratila na celom Kosovu u 2022. godini i devet odluka apelacionog suda u 2023. godini.

U njemu se ističu pozitivne prakse u pravosudnom sistemu u poređenju sa nalazima iz ranijih izveštaja OEBS-a, kao što je poštovanje proceduralnih rokova i obezbeđivanje da sve okrivljene zastupa advokat na ročištima za određivanje pritvora. Međutim, u izveštaju se navode i zabrinutosti u koje spadaju nekorišćenje alternativa pritvoru (kao što je jemstvo), nedovoljno obrazložene odluke o određivanju pritvora i neindividualizovanje odluka u slučajevima sa više okrivljenih.

„Odluke o pritvoru su zahtevne. Sudije i tužioci su dužni da podržavaju vladavinu prava i štite javnost. Oni moraju da donose teške odluke – procenjujući rizik i poštujući prava optuženog i vodeći računa o javnoj bezbednosti,  obezbeđujući da oni koji počine krivična dela odgovaraju za njih“, rekao je ambasador Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Albert Zogaj, predsedavajući Sudskog saveta Kosova, obećao je da će se pozabaviti nalazima iz izveštaja radeći zajedno sa Vrhovnim sudom i Akademijom pravde na harmonizaciji i poboljšanju sudske prakse u vezi sa pritvorom, i da će podržati potrebnu obuku službenika pravosuđa.

Izveštaj se završava posebnim preporukama namenjenim ključnim saradnicima u pravosuđu, pre svega u vezi sa obukom i objašnjenjem dostupnih alternativa pritvoru u fazi prethodnog postupka.

Misija će propratiti objavljivanje izveštaja diskusijama za okruglim stolom sa saradnicima u pravosuđu širom Kosova kako bi se razgovaralo o nalazima i preporukama, navodi se u saopštenju. (kraj)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Izveštaj OEBS: I Kosovo se suočava sa preteranom upotrebom pritvora

Izvor: Danas, 26.Okt.2023, 11:22

Prekomerna upotreba mere pritvora je globalni problem koji izaziva zabrinutost u pogledu vladavine prava i ljudskih prava, a Kosovo se suočava sa sličnim izazovima, ocenila je Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini u najnovijem izveštaju koji obuhvata određivanje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.