Suđenje za paljenje Ambasade SAD: Jovo nanovo

Izvor: Mondo, 03.Mar.2017, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za paljenje Ambasade SAD: Jovo nanovo

Početak ponovljenog suđenja optuženima za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija" zakazan je za ponedeljak 6. februar.

Foto: youtube/printscreen

Suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prošle jeseni ukinuo prvostepenu presudu zbog nerazumljivosti i protivurečnosti.

Ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dela protiv opšte sigurnosti, dok je za nekoliko njih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženickoj klupi u ponedeljak će se naći Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas. Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Americkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima”.

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije „Kosovo je Srbija”, oko 18.30 časova organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo preistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.