Sudbine nestalih i raseljenih sa Kosova i Metohije za 21 godinu nisu rešeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 13:48

Sudbine nestalih i raseljenih sa Kosova i Metohije za 21 godinu nisu rešeni

Sutra bi za pregovaračkim stolom u Briselu, kako je najavljeno, trebalo da se razgovara na temu nestalih i interno raseljenih sa Kosova i Metohije, a na koji konkretno segment ovog, za Srbe teškog pitanja, će pažnja biti usmerena, znaće se verovatno nešto više sutra posle razgovora delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Vučicem i Prištine koju predvodi premijer Avdulah Hoti.

Za očekivati je da ni razgovor na ovu temu ne bude lak, jer se dve strane ne slažu oko preciznog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broja raseljenih, njihovog povratka, niti rešavanja sudbine nestalih.

Prema podacima Komesarijata za izbeglie i migracije, koji je 2000. godine u saradnji sa Visokim komesarijatom UN za izbeglice UNHCR organizovao popis interno raseljenih sa KiM, registrovano je 187.129 osoba.

U periodu od 2000. do 2005. sa KiM u centralnu Srbiju je došlo još oko 20.000 osoba, tako da je krajem 2005. broj interno raseljenih iznosio 209.021, a trenutno ih je 196.995, objavljeno je na sajtu tog komesarijata.

Prema nekim podacima, nakon konflikta na Kosovu juna 1999. oko 226.418 građana, uglavnom Srba, Roma i ostalih je napustilo svoje domove.

Do danas se na Kosovo vratilo oko 28. 500 građana među kojima je oko 12. 500 Srba. Zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine i loše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada, tako je ukupan broj registrovanih povratnika u 2019. godini bio 191.

Potpisivanjem Briselskog sporazuma dogovorom o formiranju Zajednice srpskih opština, koja bi trebalo da predstavlja jednu vrstu autonomije za srpsku zajednicu na KiM stvoren je potencijal za povratak raseljenh na KiM, ali ta tačka sporazuma nikad nije ispunila i proglasila ju je neustavnom.

Broj raseljenih je teško utvrditi I zbog problema sa dokumentima, što se posebno odnosi na romsku populaciju.

Pretpostavlja se osnovano da je više desetina hiljada ljudi koji su KiM napustili zbog sukoba ostalo neregistrovano.

Kao razlog nepreciznih podataka raseljenih se u nekim analizama navodi I činjenica da je pri registraciji najpre korišćen naziv "raseljena lica", dok se kasnje nije ustalio naziv "interno raseljena lica (IRL).

Prva ozbiljna analiza potencijala povratka raseljenih na Kosovo, koju je podržao KIRS kao nadležna institucija, objavljena je sa Procenom potreba raseljenih lica u martu 2011, kada je započet dijalog Beograda I Prištinem, uz posredovanje EU u Briselu.

U isto vreme, takođe u martu 2011, Vlada Srbije usvojila je revidiranu i dopunjenu Strategiju za rešavanje pitanja izbeglica i interno raseljenih lica sa KiM u odnosu na prethdno usvojenu 2002. , a njeno osnovno strteško opredeljenje je pružanje pune podrške povratku raseljenih sa KiM.

Inače, anketa sprovedena za potrebe analize raseljenih lica koju su potpisali KIRS i UNHCR, pokazala je da je veoma mali procenat među raseljenima iskazalo spremnost za povratak.

Prema tim podacima, svega 11. 898 domaćinstava pokazalo je spremnost da se vrati na Kosovo.

U tzv. kosovskoj deklaraciji nezavisnosti, stoji da je ono "demokratska, sekularna i multietnička", iako na kosovskoj teritoriji ukpan broj pripadnika manjinskih zajednica ne premašuje 10 odsto ukupnog stanovništva.

Nema ni preciznih podataka o tome koliko Srba danas živi na Kosovu, a procene se kreću od 100 do 130. 000 Srba, objavljeno je juna 2004. u izveštaju European Stability Initiative (ESI), što je, kako se tvrdi, dve trećinne ukupnog broja Srba koji su na KiM živeli pre sukoba.

Srbi na KiM su bojkotovali popis stanovništva na kosovskoj teritoriji sproveeden 2012. sa agumentacijom da bi timem bilo legalizovano etničko čišhenje manjina.

Inače, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, na KiM je živelo 215.346 Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.