Sud vratio na pojašnjenje optužnicu u slučaju zloupotreba statusa veterana OVK

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud vratio na pojašnjenje optužnicu u slučaju zloupotreba statusa veterana OVK

Osnovni sud u Prištini vratio je na dopunu i pojašnjenje optužnicu protiv 11 osoba osumnjičenih za zloupotrebu u procesu utvrđivanja statusa veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), saopšteno je danas.

Sud je u obrazloženju te odluke naveo da je dispozitiv optužnice u delu gde se daje opis krivičnog dela konfuzan i da kao takav "ne omogućava pravično procesuiranje, te može dovesti do prepreka u procesu".

Državno tužilaštvo Kosova podiglo je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << optužnicu protiv 11 osoba osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja u procesu utvrđivanja statusa veterana OVK. Navodeći u optužnici da je zbog nezakonitih isplata penzija budžet Kosova oštećen za više od 68 miliona evra, tužilaštvo je predložilo meru zabrane isplate penzija onima koje optužnica tereti da su na nezakonit način stekli pravo na penziju.

Predmet je dospeo u javnost kada je bivši specijalni tužilac Kosova Eljez Bljakaj objavio da je 11. jula podigao optužnicu protiv visokih zvaničnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su bili deo vladine komisije za utvrđivanje statusa veterana bivše OVK.

Optužnica je kasnije dopunjena i predata Osnovnom sudu u Prištini a među optuženima su bivši glavni komandant OVK i aktuelni zamenik ministra Bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku, jedan od najpoznatijih ratnih komandanata OVK i bivši poslanik Skupštine Kosova Nuredin Ljuštaku i ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša koji je tokom rata bio komandant brigade "Agim Ramadani".

Optuženi su i bivši komandant Operativne zone Paštrik i član Komisije za priznanje statusa veterana OVK, Sadik Haljitjaha, poslanik Alijanse za budućnost Kosova i jedan od komandanata operativne zone Dukađini, Škumbin Demalijaj. Među optuženima su i bivši komandanti operativnih zona Lapa - Ćel Gaši, Nerodime - Šukri Buja, koji je bio i gradonačelnik opštine Lipljan, i Ahmet Daku iz Operativne zone Karadak.

Optužnicom su obuhvaćeni i Faik Fazljiu, koji je od 2007. godine u kabinetu premijera Kosova bio zadužen za pitanja veterana i obavljao funkciju sekretara vladine Komisije za utvrđivanje statusa veterana, zatim bivši predsednik organizacije veterana OVK Smajl Eljezaj i aktuelni predsednik Udruženja porodica palih pripadnika OVK Džavit Jašari.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.