Izvor: RTS, 01.Dec.2020, 15:42

Sud u Prizrenu osudio Darka Tasića na 11 godina pravosnažno zbog ratnog zločina

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu osudilo je Darka Tasića na 11 godina zatvora na osnovu optužnice da je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji počinio ratni zločin u selu Mala Kruša kod Orahovca.
Darko Tasić je prethodno u prvostepenom postupku osuđen na 22 godine zatvora, ali su njegovi branioci podneli žalbu.

Odlukom Apelacionog suda prvostepena presuda je izmenjena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o kazni, prenose prištinski mediji.
Advokati Ljubomir Pantović i Dejan Vasić, branioci Darka Tasića, još nisu dobili odluku Apelacionog suda i kažu da su o njoj obavešteni iz medija.
Najavili su da će po dobijanju presude i njenog razmatranja verovatno podneti zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu i tražiti preispitavenje presude Apelacionog suda.
Ističu da za dela koja se Tasiću stavljaju na teret "nema dokaza njegove krivice".
Tasić je, prema navodima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".
Optužnica, takođe, tereti Tasića za "skrnavljenje leševa, spaljivanje leševa zajedno sa drugim policijskim i paravojnim snagama i bacanje leševa u reku Drim, u mestu van sela Mala Kruša".
Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.
Darko Tasić uhapšen je i pritvoren pre tri godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.