Sud: Policija da se izjasni o puštanju Gucatija i Haradinaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 12:00

Sud: Policija da se izjasni o puštanju Gucatija i Haradinaja

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova naložio je kosovskoj policiji da mu do 26. novembra dostavi informacije, između ostalog, o njenim ovlašćenjima i sposobnostima u vezi potencijalnog privremenog puštanja na slobodu predsednika i potpredsednika Udruženja veterana tzv. OVK, Hisnija Gucatija i Ramuša Haradinaja.

Njima dvojici je 22. oktobra produžen pritvor, a po prijemu informacija od kosovske policije, sudsko veće će ponovo razmatrati dalje zadržavanje u pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mogućnosti za kućni pritvor u njihovim domovima na Kosovu pod merama ograničenja kretanja i komunikacije.

Sličan nalog nedavno je dat kosovskoj policiji u predmetu protiv bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija i trojice optuženih šefova OVK za ratne zločine na Kosovu i Mehohiji.

Pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu saslušanjem drugog svedoka se danas nastavlja suđenje Gucatiju i Haradinaju povodom optužbi za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka.

Prema informaciji Specijalizovanoh veća, u pitanju je novinar kosovskog portala Gazeta InFokus Halil Beriša.

Njegovo svedočenje je, kako se pojašnjava, obezbeđeno uručivanjem sudskog poziva u skladu sa Pravilnikom o postupku i dokazima Specijalizovanih veća Kosova. Ovom svedoku pomaže dežurni branilac.

Prva je protiv njih šest dana svedočila istražiteljka Specijalizovanog tužilaštva Kosova Zdenka Pumper koja je radila na poverljvoj dokumentacoji koju su Gucati i Haradinaj neovlašćeno objavili u javnosti, a u kojima su bili i identiteti svedoka.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra izjasnili da nisu krivi.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Dalje navodi da su između 7. i 25. septembra 2020. godine Gucati, Haradinaj, kao i sekretar njihovog Udruženja Faton Klinaku i pravni savetnik Tome Gaši, kao i drugi članovi i predstavnici Udruženja, bez odobrenja obelodanjivali tajne informacije u vezi sa poverljivim istragama Specijalnog istražnog tima SITF i Specijalizovanog tužilaštva, ohrabrujući druge da dalje šire te tajne podatke.

Takođe su preduzimali druge korake u cilju opstrukcije rada SVK i STK.

Ove poverljive informacije uključivale su dokumenta označena kao "poverljiva", zatim imena, lične podatke i dokaze o stotinama svedoka koji su pod zaštitom u okviru postupaka koji se vode pred SVK i predkrivičnih postupaka koji su povezani sa Kosovom.

Gucati i Haradinaj su organizovali i koordinirali neodobreno obelodanjivanje i povezane akcije, tako što su sa saradnicima pregledali poverljive podatke, učestvovali u donošenju odluka da li će ih i na koji način dalje raširiti, navodi se u manje redigovanoj optužnici.

Organizovali su konferencije za štampu i javne nastupe, gde su poverljive i nejavne informacije bile javno distribuirane i diskutovane.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni tri dana kasnije, 25. septembra 2020. godine i sprovedeni su u pritvor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.

Prema najava iz suda, ovo suđenje bi trebalo da se okonča već sredinom decebra, nakon čega će im biti izrečena prvostepena presuda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.