Stigli su? Priština nabavila bajraktare TB2

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 09:39

Stigli su? Priština nabavila bajraktare TB2

Kosovske bezbednosne snage (KBS) sada raspolažu sa turskim izviđačko-borbenim besposadnim letelicama TB2 Bajraktar, prenose mediji.

Naime, kako je u petak objavljeno na internet portalu radio-televizije Klan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore u, kako se navodi, međunarodnim bezbednosnim krugovima, prištinska televizija iznela je informaciju da je KBS opremljeno sa "oko 5“ letelica, što su, kako se komentariše, "kapaciteti koje prevazilaze potrebe ove formacije“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi portal Tangosiks.

Klan Kosova dalje prenosi da su letelice, zajedno sa zemaljskim komandnim stanicama, isporučene iz Turske sedam meseci od kako je ugovor sa proizvođačem potpisao kosovski ministar odbrane Armend Mehaj.

Podseća se i da je interes za nabavku bajraktara pokazan početkom prošle godine kada je u poseti turskoj kompaniji Baykar Technologies boravila kosovska predsednica Vjosa Osmani. Tangosiks je preneo i da je prethodna poseta kosovske delegacije proizvođaču bajraktara realizovana još 2. oktobra 2020.

Još uvek nema nikakve zvanične potvrde da su KBS zaiste dobile TB2, kako od prištinskih vlasti, tako ni od proizvođača ili turskih vojnih ili političkih zvaničnika. Ukoliko je tzv. Kosovo zaista dobilo ove letelice, to bi bio četvrti evropski korisnik bajraktara (uključujući Tursku) i ukupno šesti koji ih je zvanično ugovorio. Poslednji poznati kupac bila je Albanija koja je u decembru prošle godine naručila tri letelice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.