Stejt department: Crna Gora tranzit za trgovinu drogom

Izvor: Cafe.ba, 19.Mar.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Crna Gora tranzit za trgovinu drogom

PODGORICA - Crna Gora je tranzitna država za trgovinu drogom na putu prema zapadnoj Evropi, a procjenjuje se da oko 15 odsto narkotika završi na crnogorskom tržištu, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta.

U izvještaju Stejt departmenta o provođenju kontrole međunarodnog krijumčarenja drogom, koji je predat danas američkom Kongresu, obrađeni su napori pojedinih vlada u vezi sa sprečavanjem krijumčarenja narkoticima.

U Crnoj Gori se, prema ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << izvještaju, najčešće krijumčare marihuana proizvedena u Albaniji, heroin porijeklom iz Avganistana, dok se preko Kosova i Albanije prenosi i kokain.

Prema procjenama crnogorske policije, u međunarodno krijumčarenje droge uključeno je 15 lokalnih bandi, dok je zabilježeno povećanje broja državljana Crne Gore koji učestvuju u prekogrančnim kriminalnim grupama.

U izvještaju se navodi da su u Crnoj Gori za deset mjeseci 2014. godine podnesene krivične prijave protiv 154 osobe, dok je zaplijenjeno 250 kilograma kokaina, 724 kilograma marihuane i više od kilogram heroina.

"Iako Vlada Crne Gore pokazuje napore i želju da se bori sa krijumčarenjem droge, napori ostaju nedovoljni zbog nedostatka kapaciteta i resursa", navodi se u dokumentu.

U izvještaju se dodaje da u Crnoj Gori ne postoje jasne statistike o broju ljudi koji koriste drogu, a zvaničnici vjeruju da ima između 2.500 i 5.000 zavisnika, dok predstavnici nevladinog sektora procjenjuju da je taj broj između 10.000 i 15.000.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.