Stefanović za RTS: Članstvo Kosova u Interpolu bilo bi presedan

Izvor: RTS, 17.Nov.2018, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović za RTS: Članstvo Kosova u Interpolu bilo bi presedan

U ponedeljak u Dubaiju počinje zasedanje Generalne skupštine Interpola i trajaće nekoliko dana. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za RTS kaže da postoje pravni, policijski i politički argumenti koji ukazuju da bi članstvo takozvanog Kosova u toj organizaciji bilo presedan.
Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija već godinu dana intezivno ukazuje svim državama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sveta koliko je pogrešno da se dogodi da Kosovo postane članica Intepola.

"Pored Rezolucije UN 1244, i drugi akti jasno govore da KiM nije ni država, ni članica, niti posmatrač u UN što je uslov i za članstvo u Interpolu. Pored toga postoji i pregršt policijskih razloga, kao što je zabrinutost da bi moglo da dođe do curenja Interpolovih baza podataka prema nekim terorističkim strukturama, a koja sadrže podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična dela ne samo organizovanog kriminala već i terorizma", naglasio je ministar policije.
Prema njegovim rečima, nekada politički razlozi kod zemalja koje razmišljaju o članstvu Kosova u Interpolu prevagnu nad profesionalnim.
Profesionalne organizacije, ističe, ne smeju da dozvole politizaciju i ne smeju biti vođene drugim argumentima osim visokih standarda profesije.
"Nekada, nažalost, neke od tih zemalja popuste pod velikim pritiskom kakav sad imaju neki od saveznika tzv. kosovske nezavisnosti, najčešće neke zapadne države", navodi Stefanović.
Ukazuje da nije slučajna ni činjenica da je jedan od radnika konzulata tzv. Kosova u SAD uhapšen u grupi od sedam ljudi koja je pokušala da proda automatsko oružje, čak jedan raketni laser grupi kriminalaca sa teritorije Meksika.
"To nisu stvari koje su lake za odbacivanje. Zbog toga je vrlo važno podsećati ih na ovakvu vrstu argumenata. Treba razmisliti i o tome da se neki ljudi, iz samog vrha prištinskih institucija, koji bi imali pristup Interpolovim bazama podataka, i sami nalaze na Interpolovim poternicama osumnjičeni za najteža krivična tela", rekao je Stefanović.
"Do samog čina glasanja borićemo se za Srbiju" 
Rizici su veliki i kada je reč o pogoršavanju bezbednosti Srba koji žive na KiM, kaže ministar naglašavajući da svakako ne stoje argumenti da bi direktna saradnja Kosova sa evropskim instutucijama povećala bezbednost.
"To stvarno ne stoje kao argumenti, to je dobro naučena fraza, neka pesmica koja se ponavlja da bi to lepše zvučalo i bilo lakše onim zemljama koje imaju muke i svojim građanima da objasne zašto to rade, da bi moglo da prođe", ukazuje ministar.
Kaže da se Priština već "unapred raduje" i dodaje da je nezahvalno bilo šta prognozirati kada je reč o rezultatima glasanja.
"Hoćemo da se do samog čina glasanja borimo za svoju zemlju i ukazivati zbog čega to nije dobro ne samo za Srbiju, već i za međunarodno pravo, ali i za sam Interpol kao profesionalnu policijsku organizaciju", napominje Stefanović.
Aktuelna je i najava Prištine da će formirati i vojsku Kosova.
"Užasno je opasna pre svega kada je reč o bezbednosti Srba na KiM, ali i potpuno gazi sve do sada postignute sporazume. Čak i da je reč o proceduralnom procesu, neke forme administrativne prirode ukazuju da ne postoji čvrsta garancija koje smo dobili od NATO-a, EU da tako nešto ne bi smelo da prođe bez podrške Srba", istakao je ministar policije.
Dodaje da Srbija neće sedeti skrštenih ruku, ali će, kaže, biti ozbiljna i odgovorna kao i uvek.
"Sigurno nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu pogroma ili bezbednosnog ugrožavanja našeg stanovništva", rekao je za RTS ministar unutrašnjih poslova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.