Stefanović: Srbija za dijalog, protiv secesije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Srbija za dijalog, protiv secesije

BEOGRAD -

Predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u Kvebeku da Srbija ne može i neće prihvatiti secesiju Kosova i Metohije, ali da će u punom kapacitetu učestvovati u dijalogu sa Prištinom, koji, kako je rekao, ne bi trebalo da prihvate samo političke elite već i svi Albanci i Srbi.

Stefanović, koji predvodi delegaciju na zasedanju skupštine Interparlamentarne Unije u Kvebeku to je rekao obraćajući se učesnicima konferencije govorom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temu - "Pitanja državljanstva, identitet i kulturne različitosti u globalizovanom svetu", saopštio je Kabinet predsednika Narodne skupštine.

Stefanović je rekao da prihvatanjem pluralizma možemo odgovoriti na pitanja boljeg međusobnog razumevanja, prihvatiti etničke, kulturne, rasne i verske različitosti i tako bolje razumeti jedni druge.

On je dodao da integracija i prepoznavanje potreba etničkih i verskih manjina predstavlja značajno pitanje za Srbiju i konstatovao da danas ima mnogo institucija pored države, sa kojima se građani identifikuju poput crkve i interesnih grupa.

Stefanović je istakao značaj parlamenta, jer on predstavlja građane kroz instituciju demokratskih izbora, jer postoji mogućnost da biraju i budu izabrani i tako predstavljaju glas naroda, braneći ljudska prava i demokratiju.

Srbija je multinacionalna i multietnička zemlja - u parlamentu Autonomne pokrajine Vojvodine govori se na šest zvaničnih jezika, što ga čini drugim u Evropi, jer sa više zvaničnih jezika funkcioniše samo Evropski parlament, podsetio je Stefanović.

Mi smo ponosni na tu činjenicu, zaključio je Stefanović i naglasio da "različitost, nacionalni identitet ili jezik ne mogu biti argument za secesiju".

Stefanović je govor završio rečima bivšeg američkog predsednika Franklina Ruzvelta - "da bi civilizacija opstala, moramo gajiti nauku ljudskih odnosa - sposobnost svih naroda da žive zajedno - u istom svetu, u svetu mira".

Srpska zajednica u Kanadi most sa Srbijom

Tokom dana predsednik parlamenta nastavio je i sa serijom bilateralnih susreta sa delegacijama parlamenata Kanade, Bosne i Hercegovine, Nigerije, Velike Britanije i Japana, a ranije se sreo i sa delegacijama Australije i Argentine.

Na sastanku sa predsedavajućim kanadskog Senata Noelom Kinselom Stefanović je konstatovao da je srpska zajednica u Kanadi oduvek bila značajna u izgradnji zemlje ocenivši da i danas predstavlja most sa Srbijom.

Multikulturalizam je oduvek predstavljao vrednost kanadskog društva koja je, prema senatoru Kinseli, danas globalno prihvaćena.

Ovom prilikom je dogovorena i intenzivnija među-parlamentarna saradnja, ali je istovremeno konstatovano da vizni režim Kanade prema mnogim zemljama, pa tako i prema Srbiji, predstavlja prepreku za češće kontakte.

Susret sa kolegom iz Nigerije

Stefanović se sastao i sa predsednikom Senata Nigerije Dejvidom Markom i rekao da postoji veliki interes Srbije za obnavljanje značajne političke i ekonomske saradnje sa tom zemljom.

Senator Mark je uputio poziv Stefanoviću za posetu Nigeriji i inicirao češće kontakte i međuparlamentarnu saradnju.

Koordinacija zemalja regiona

Na sastanku sa delegacijom Bosne i Hercegovine, koju su predstavljali Mato Franjičević i Drago Kalabić, predsednik NS RS je predložio koordinaciju zemalja regiona u nastupu na međunarodnim parlamentarnim forumima, kao i blizu saradnju po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Zajednički je konstatovano da je vreme da se od prošlosti okrene budućnosti i da se zajednički izbore za bolji status u međunarodnoj zajednici i ekonomiji regiona.

Dogovoren je i nastavak saradnje ne samo sa parlamentom Republike Srpske, sa kojom, kako je konstatovano, Srbija ima bliske odnose, već i sa parlamentom Bosne i Hercegovine pa je tako dogovorena i skora poseta predsednika Stefanovića Banja Luci i Sarajevu.

Srbija oduvek od velikog interesa za Britaniju

Na sastanku sa predstavnicma donjeg doma britanskog parlamenta i doma lordova britanska delegacija je izrazila poseban interes za aktuelnu političku situaciju u Srbiji.

Oni su konstatovali da Srbija oduvek predstavlja zemlju od velikog interesa za Veliku Britaniju i da je u interesu Evrope da se Srbija što pre integriše u Evropsku uniju, kao i da postoji snažna politička volja da se Srbiji pomogne na evropskom putu.

Britansku delegaciju je posebno interesovao odnos prema manjinama u Srbiji, a zajednički je konstatovano da je jedino rešenje Kosovskog problema kroz pregovore.

Stefanović je obavestio predstavnike britanske delegacije da je ekonomski oporavak državni prioritet i naglasio važnost privlačenja investicija i regionalne saradnje.

Za unapređenje parlamentarne saradnje sa Japanom

Na sastanku sa japanskom parlamentarnom delegacijom koju je predvodio Eda Satsuki, predstavnik Gordnjeg doma parlamenta, Stefanović je izrazio veliku zahvalnost za pomoć i razumevanje prijateljskog japanskog naroda proteklih godina.

On je, međutim dodao da bi, imajući u vidu prijateljstvo dva naroda, parlamentarna saradnja mogla da bude bolja.

"I pored ponekad lošeg odnosa dela međunarodne zajednice prema Srbiji, Japan ima drugačiji odnos i sa Srbijom gaji odnose prijateljstva i razumevanja", konstaovala je član japanske delegacije, Mieko Nakabajaši.

Predsednik Stefanović je članove japanske delegacije upoznao sa privrednim prioritetima Srbije, poljoprivredom i energetikom i pozvao delegaciju Japana da poseti Srbiju predlažući da parlamentarni kontakti posluže i kao inicijativa za bolju ekonomsku saradnju, navodi se u saopštenju iz Skupštine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.