Stefanović: Priština prekršila sporazum, a ne Srbija

Izvor: S media, 22.Jul.2011, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Priština prekršila sporazum, a ne Srbija

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović odbacio je danas kao netačnu izjavu Tomasa Kantrimena da je Srbija pre dve godine prekršila CEFTA sporazum.

Izjavom zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Tomasa Kantrimena da je Srbija pre dve godine prekršila CEFTA sporazum se pokušava opravdati odluka Prištine o uvođenju embarga na trgovinu. Moram da kažem da pre dve godine Srbija nije uvela nikakvu blokadu prema takozvanom Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i kosovskoj robi, već je Priština jednostarano promenila i narušila CEFTA sporazum", rekao je Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom .

Kantrimen je juče u intervjuu za Glas Amerike rekao da žali što je vlada u Prištini uvela zabranu uvoza srpske robe i dodao da je "Srbija počela isti takav embargo na robu sa Kosova pre dve i po godine", što je, kako je rekao, nelegalno prema CEFTA sporazumu.

Kuči: Ukinućemo embargo ako priznate pečate

Ne pokušavajte sa carinom na severu Kosova

SAD: Srbija prva uvela embargo

Stefanović je objasnio da "mi nikakvu blokadu nismo uveli već je Priština samoinicijativno i jednostrano promenila CEFTA sporazum na način koji je neprihvatljiv za sve članice, jer takve stvari ne mogu da se menjaju nakon potpisivanja određenog međunarodnog sporazuma".

Naša strana, naglasio je šef pregovaračkog tima, nastaviće da kroz dijalog traži rešnje i za to pitanje.

"Nećemo dozvoliti pritiske. Ovo je pokušaj prejudiciranja dijaloga i mi na to ne možemo pristati, kao što ne možemo ni eksplicitno ni implicitno priznati kosovsku nezavisnost", istakao je Stefanović. "Naša strana je već preduzela određene korake. Incirali smo hitno ''obaranje'' ove odluke kod EU, CEFTA i Unmika i očekujemo da do toga dođe u narednom periodu", kazao je Stefanović.

On je izrazio uverenje da svi u međunarodnoj zajednici jednako podržavaju dijalog i da naša strana očekuje da i SAD nastave da ga podržavaju.

SAD su se i do sada postavljale konstruktivno, rekao je Stefanović i ukazao da one imaju snažan uticaj na Prištinu, ali da su uspele da pronađu snagu i viziju za konstruktivno statusno neutralno postavljanje u dijalogu.

Tadić: Embargo je gest neprijateljstva i provokacije!

Đelić: Embargo jednostrana mera, koju EU ne može da prihvati!

EU: Dijalog, a ne embargo!

"Mi očekujemo da će oni (SAD) nastaviti da budu konstruktivni i da se ne pokažu kao tačne sumnje koje bi eventualno mogle da nastanu, a koje bi bile opasne i štetne. A to je da se izjavom gospodina Kantrimena na neki način razotkriva eventualno sponzorstvo pogrešne odluke prištinskih vlasti", naveo je Stefanović.

On je rekao i da je naša vlada već preduzela određene korake i kod CEFTE i kod Unmika da se ova odluka prištinskih vlasti povuče jer baca nepotrebnu senku na dijalog i štetan je pokušaj menjenja ishoda samog dijaloga i resavanje ovog zaista teškog problema.

"EU je u izjavi potvrdila da je to štetan potez Prištine i da će nadgledati šta će se dešavati dalje, što znači da ćemo EU i mi zajedno pokusati da ispravimo ovaj jednostrani i štetan potez Prištine i da vratimo ovu temu za pregovarački sto što je jedini način da se reši", podsetio je Stefanović.

On je napomenuo da je Priština odlukom o embargu nanela štetu svojim građanima koji će sada teže dolaziti do proizvoda iz Srbije, ali da šteta može da nastane i za našu državu.

"Ta odluka može potencijalno da kratkoročno onemogući plasiranje naše robe na kosovskometohijsko tržište, ali roba uvek nađe način da dođe do potrošaca. Osim toga Priština ovim potezom podstiče nelegalnu trgovinu i mi zato još jednom apelujemo da ova štetna odluka bude što pre povučena", poručio je Stefanović.

On je naveo i da sve ovo što se dešava neće uticati na dalji tok dijaloga, koji ce biti nastavljen jer je to jedini način da se reše problemi. "Nastavićemo naporno da radimo u tom pravcu, očekuje nas živa diplomatska aktivnost na tom planu, a loše je što Priština pokušava da naruši evropske standarde koji postoje u domenu prometa robe", istakao je Stefanović.

On je kazao da od donošenja te odluke nije bilo kontakata s Prištinom, ali da je naša strana u svakom momentu spremna da razgovara i s Editom Tahiri i s kim god treba, jer je to jedini način da se problemi reše.

"Za rešenje svakog problema potrebno je da imamo komunikaciju, punu uključenost EU, UN i Prištine, da bismo imali pozitivne rezultate", zaključio je Stefanović.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.