Stefanović: Pečati bez atributa državnosti

Izvor: Studio B, 15.Avg.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Pečati bez atributa državnosti

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio da pečati kosovske strane ne smeju imati atribute državnosti i da moraju biti statusno neutralni.

Stefanović nije želeo da komentariše pisanje beogradskih medija o navodnom predlogu Beograda da se na administrativnoj liniji sa Kosovom uvedu dvojni pečati i naveo da će predlog Vlade Srbije o tome biti poznat početkom narednog meseca.

"Videćemo početkom septembra kakvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rešenje ćemo naći. U svakom slučaju, ono ne sme da podrazumeva da pečat ima atribute kosovske državnosti i prateća dokumentacija treba da bude statusno neutralna.

Sve ostale modifikacije tog pristupa su moguće i ostaje da uđemo u pregovore i rešimo tu stvar", rekao je Stefanović za agenciju Beta.

Upitan o sprovođenju sporazuma Vlade Srbije i Kfora o severu Kosova, Stefanović je rekao da dogovor trenutno "daje rezultate". "Za sada je u redu. Naravno, uvek ima nekih problema u samoj primeni, ali ta stvar za sada daje rezultate tako da možemo da se uključimo u dijalog", rekao je on.

Šef pregovaračkog tima Beograda kazao je da se Srbi sa severa Kosova opravdano boje pritisaka kosovskih organa i nasilnog širenja uticaja Prištine.

"Njihov strah je opravdan jer će Priština nastaviti da to pokušava, a na nama je da obezbedimo i međunarodne okvire i naše prisustvo kako bismo to onemogućili", rekao je Stefanović.

On je poručio Srbima sa Kosova da će predstojeći period doneti odgovore na mnoga pitanja i da će država zastupati njihove interese.

"Predstoje nam dani u kojima će se rešavati mnogi ključni problemi, Srbi znaju da će država učiniti sve da im pomogne i pod to spadaju sva sredstava koja su u skladu sa Ustavom, zakonom i koja podrazumeva korišćenje mirnih sredstava", rekao je Stefanović.

Srbi sa severa Kosova nedavno su zatražili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna da ih zaštiti od novih eventualnih provokacija Prištine, kao i da se UNMIK policija vrati na Kosovo u što većem broju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.