Stefanović: Male šanse za dogovor o prelazima

Izvor: S media, 18.Nov.2011, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Male šanse za dogovor o prelazima

Šef Beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da su veoma male šanse da se u ponedeljak u Briselu postigne dogovor o administrativnim prelazima, ali da očekuje da da se reše pitanja priznavanja fakultetskih diploma i predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima.

Stefanović je, predstavljajući Odboru za Kosovo i Metohiju, plan sledeće runde pregovora, rekao da je neprihvatljivo insistiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Prištine da se administrativnoj liniji daju atributi državnosti.

"U ovom trenutku su male šanse da se postigne dogovor oko administrativnih prelaza, jer Priština insistira na neprihvatljivom", istakao je Stefanović i ocenio da će kriza na severu pokrajine potrajati sve dok se ne reši pitanje Jarinja i Brnjaka.

Pantić: Teraju nas u nezavisno Kosovo

Stefanović: Nastavak dijaloga u ponedeljak

Matične knjige najpre idu EU i UN

Kada je reč o regionalnom predstavljanju Prištine, Stefanović je naglasio da se insistira na tome da se obezbedi asimetričnost predstavljanja Prištine i da očekuje da će se do takvog rešenja i doći.



"Priština ima pravo da učestvuje na regionalnim forumima. Oni su članovi 98 odsto regionalnih organizacija i nadam se da ćemo postići rešenje koje će omogućiti njihovo prisustvo na skupovima, koje mi ne želimo da osporavamo, ali istovremeno oni ne mogu biti jednaki kao mi ili bilo koja druga država, jer nisu nezavisni
", naglasio je Stefanović.

Govoreći o priznavanju fakultetskih diploma, Stefanović je naveo da je za Beograd prihvatljivo rešenje koje ne uključuje nikakve odlike kosovske državnosti, poput grba koji sada postoji na diplomama.

Stefanović je istakao da električna energija i telekomunikacije ostaju pitanja u kojima uopšte nema približavanja, jer Priština insistira na onome što je neprihavatljivo za Srbiju jer krši Ustav, zakone i njene interese.

On je takođe rekao da će predstavnici lokalnih Srba sa severa ubuduće učestvovati u pregovaračkom timu, posebno u implementacionim grupama.

Borislav Stefanović je na sednici Odbora za Kosovo poručio predsednicima opština sa severa Kosova da nemaju mogućnost veta na odluke Vlade Srbije.

(Tanjug)FOTO:Beta
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.