Stefanović: Kao da pričam sa ljudima sa druge planete

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Kao da pričam sa ljudima sa druge planete

Borislav Stefanović, šef srpskog tima u pregovorima sa Prištinom: Razgovori su bili užasno teški zato što su svaka rečenica i stav koji smo mi izneli bili u potpunoj suprotnosti s onim što je pričala albanska strana.

Imao sam utisak ponekad da pričam sa ljudima koji nisu sa iste planete kao mi. Imamo veliki zid između nas i ova rešenja su pomogla da se taj zid okrnji i da pokušamo najzad da sarađujemo za dobrobit svih koji žive na Kosovu i Metohiji, a najviše Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji bi, da nema ovih rešenja, polako ali sigurno otišli odande, kao što i odlaze - kaže u intervjuu za “Blic” Borislav Stefanović, šef srpskog tima u pregovorima sa Prištinom.

Dan nakon što se vratio iz Brisela s pregovora tokom kojih je postignut dogovor o slobodi kretanja i razmeni kopija matičnih knjiga, Stefanovića su dočekale optužbe opozicije, pa i pretnja krivičnom prijavom za ugrožavanje suvereniteta Srbije.

Stefanović kaže da optužbe ne stoje i otkriva šta je želela albanska strana:

Tahiri: Srbija na putu priznanja Kosova

Stefanović: Ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova (VIDEO)

Krivična prijava protiv Borislava Stefanovića

- Ako smo mi pričali o devedesetim i osuđivali ratne zločine, oni su pričali o okupaciji i genocidu. Nismo se složili oko toga šta se dogodilo, a kamoli šta želimo dalje. Oni žele i pokušali su da dobiju punu potvrdu nezavisnosti, da Srbija ne postoji na Kosovu ni kroz kompanije ni kroz institucije, ili pozivni broj telefona. To smo uspeli da pobedimo - kaže Stefanović.

Šef srpskog tima u pregovorima sa Prištinom prenosi detalje dogovora:

- Lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole će moći da se koriste uz sertifikat, odnosno kartončić koji će MUP Srbije davati na administrativnoj liniji. Taj kartončić će nositi datum i mesto ulaska, a biće korišćen samo za administrativnu kontrolu i dokumenta bez njega neće moći da budu u upotrebi. Na sertifikatu će pisati da taj dokument ne prejudicira status Kosova. Nama je to zakonska potvrda da će dokumenti biti korišćeni samo za tranzit. To će značiti da svim ljudima, koji su i naši građani, omogućavamo da se slobodno kreću, a istovremeno ne ugrožavamo našu poziciju oko statusa. Takozvani pasoši Kosova takođe neće moći da se upotrebljavaju.

(Blic)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.