Status SPC na Kosovu rješavati u okviru briselskog dijaloga

Izvor: Cafe.ba, 30.Sep.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status SPC na Kosovu rješavati u okviru briselskog dijaloga

Srbija traži od međunarodne zajednice da se aktivnije uključi u rješavanje statusa Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i njene imovine na Kosovu i Metohiji, kao i da se to pitanje rješava u okviru briselskog dijaloga sa Prištinom, rekao je zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Kozarev je, u obraćanju na ovogodišnjem OEBS-ovom Samitu ljudske dimenzije u Varšavi, istakao da Priština to pitanje do sada nije željela da rješava >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dijalogom, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Na Kosovu i Metohiji srpsko religijsko nasleđe suštinski je deo nacionalnog identiteta. Srpske pravoslavne crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji dokaz su drevnosti srpske državnosti, dokaz patnje i opstanka srpskog naroda, i Srbi su veoma vezani za njih", rekao je Kozarev na panelu "Borba protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije".

Iznoseći argumente protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko, Kozarev je podsjetio na kontinuiranu istoriju napada na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, apelujući na OEBS da notira i čuva informacije o takvim incidentima.

On je podsjetio da su objekti SPC na Kosovu i Metohiji u novijoj istoriji bili na udaru destruktivnog albanskog nacionalizma od osamdesetih godina prošlog vijeka, da bi napadi kulminirali tokom ratnih sukoba i razmještanja međunarodnih snaga u ovoj srpskoj pokrajini.

"Nakon dolaska međunarodnih snaga 1999. godine 141 crkva i manastir SPC potpuno su uništeni ili teško oštećeni. Samo tokom martovskog nasilja 2004. godine oštećeno je ili uništeno 35 sakralnih objekata SPC", rekao je Kozarev.

On je istakao da su se na udaru našli i spomenici pod zaštitom Uneska, kao što su Bogorodica LJeviška u Prizrenu i manastir Visoki Dečani, koji je u nekoliko navrata granatiran, a zgrade u manastirskom kompleksu su naružene grafitima "ISIS", "Kalifat dolazi", "OVK" i "Albanska nacionalna armija".

Kozarev je učesnicima konferencije predočio da je samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno devet ispisivanja grafita "OVK" i "ISIS", pljačkaških upada u crkve, skrnavljenja pravoslavnih grobalja i drugih incidenata.

On je istakao da u protekle dvije decenije incidenti iz mržnje ugrožavaju kolektivnu dimenziju vjerske slobode na Kosovu i Metohiji.

Provaljivanje u crkve i pljačka, pisanje grafita, maltretiranje monaha, uzurpacija crkvene imovine, ilegalna gradnja na crkvenim posjedima i skrnavljenje pravoslavnih grobalja, kaže Kozarev, i dalje se dešava takoreći svakodnevno.

"Ozbiljan problem je i onemogućavanje proslavljanja hrišćanskih praznika", upozorio je Kozarev, istakavši da incidenti po pravilu ne dobijaju sudski epilog, a da se neki napadi na crkvenu imovinu čak događaju uz eksplicitnu ili prećutnu saglasnost pravosudnih organa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Međunarodna zajednica da se ukljući u rešavanje statusa SPC

Izvor: Blic, 30.Sep.2015

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev zatražio je danas od međunarodne zajednice da se aktivnije uključi u rešavanje pitanja statusa Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njene imovine na Kosovu i Metohiji, objasnivši da Beograd želi da se to pitanje rešava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.