Šta sve sleduje Srbima na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve "sleduje" Srbima na Kosmetu

Naredne nedelje pred kosovskom skupštinom trebalo bi da se nađe zakon o implemetaciji sporazuma u Briselu u koji su "Vesti" imale uvid.

U punom nazivu "Zakon o ratifikaciji prvog međunarodnog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije i plan implementacije tog ugovora" stoji da je to "prvi međunarodni sporazum koji reguliše normalizaciju odnosa između dve države", kao i da će zakon stupiti na snagu odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nakon potpisa kosovske predsednice.

Prva tačka sporazuma odnosi se na Zajednicu srpskih opština, u kome se kaže da će "biti uspostavljena zajednica većinski srpskih opština na Kosovu", ali da će "članstvo biti otvoreno i za druge opštine uz saglasnost zajednice". Zajednica "može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu", a "struktura će biti zasnovana na istim osnovama na kojima počiva Statut asocijacije kosovskih opština".

- Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, urbanog i ruralnog planiranja i dodatna ovlašćenja koja na nju mogu da prenesu centralne vlasti - stoji u zaključcima kosovske vlade.

Navodi se i da će Zajednica imati predstavničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu.

Član deset navodi da će "postojati jedna policijska snaga na Kosovu koja će se zvati kosovska policija", kao i da će "plate isplaćivati jedino kosovska policija". O regionalnom komandantu policije na severu se kaže "da to treba da bude kosovski Srbin, kojeg će imenovati MUP na osnovu predloga koji će dostaviti predsednici četiri opštine u ime zajednice".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.