Šta je Kosmet Srbiji?

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2012, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Kosmet Srbiji?

Situacija sa Kosmetom je jako složena i ne sme se uzimati zdravo za gotovo. Oni koji tvrde da je 'Kosovo Srbija', nisu u pravu. Oni koji tvrde da 'Kosovo nije Srbija', nisu u pravu. Da bi smo shvatili suštinu problema, treba ga analizirati sa više aspekata.
Sa pravno-političkog aspekta, Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije, ali sa specijalnim statusom i pod upravom međunarodne zajednice. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Prema rezoluciji 1244, izvršnu vlast na Kosmetu čine civilna, UNMIK i vojna KFOR (Kosovo Force), sastavljena od članica NATO pakta. Kosmet je pokrajina u sastavu Srbije, ali pod prinudnom upravom. AP Kosmet je čista suprotnost AP Vojvodini, zbog nerešenog nacionalnog pitanja.
Sa aspekta međunarodnog prava, samozvana država Kosovo 2008. godine proglašava jednostranu nezavisnost od države Srbije. Iako je Međunarodni sud pravde u Hagu, ovu secesiju proglasio legalnom i u skladu sa propisima i normama međunarodnog prava, ipak 2/3 zemalja nije priznalo ovu secesiju, među kojima su Rusija, Kina i Indija. U ekspertskim krugovima za međunarodno pravo postoji bojazan da bi priznanje ove secesije izazvala talas priznavanja novih teritorija, jer bi sve želele da prate primer Kosova.
Sa aspekta multietničnosti, Kosmet prati loša tradicija rešavanja nacionalnog pitanja manjina. Više od jednog veka stoji nerešen konflikt između srpskog naroda i albanskih doseljenika. Konflikt dobija na međunarodnom značaju da bi kulminirao 1999. NATO agresijom na SRJ.
2004. godine dolazi do 'Martovskog pogroma' i proterivanja više od 150.000 Srba, uništavanja crkava i manastira, kao i ostalih spomenika srpske srednjevekovne tradicije. Većinsko srpski sever Kosmeta ostaje pod institucijama Srbije, dok južno od Ibra, Srbi primorani, ulaze u sistem samozvanih 'kosovskih institucija'.
Sa aspekta geopolitike, po rečima Milovana Drecuna, oko Srbije se vodi velika geopolitička borba za kontrolu jako bitnih koridora koji vode preko Balkana, tačnije kroz Kosmet i južnu Srbiju. Glavni oponenti su SAD i Rusija.
Sa aspekta materijalne i duhovne kulture, Kosovo i Metohija je kolevka srpskog naroda, prebogata zemlja istorijskim spomenicima, crkvama i manastirima. Mesto gde se sudbina Srbije, nekad, a i danas rešava. Mesto gde su najveći srpski vladari vodili slavne bitke, gradili najlepše crkve, podizali svoje tvrđave. Mesto koje sa pravom nazivamo srpskim Jerusalemom.
I na kraju, sa aspekta srpskog naroda, Kosovo i Metohiju treba tretirati kao okupiranu srpsku zemlju a ne nezavisnu državu, kao ranu koju ćemo zaceliti isključivo slogom, hrabrošću, upornošću, istrajnošću i pravoslavljem.
Priredio: Aleksa Jovašević
Tweet
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.