Srušite me na ulici, neću priznati Kosovo

Izvor: B92, 07.Maj.2019, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srušite me na ulici, neću priznati Kosovo"

Beograd -- Vučić o rešenjima za Kosovo, ali i o tome kakva su očekivanja od predstojećih susreta u Rimu, ali i u Tirani.

Govoreći o rešenjima za Kosovo nakon samita u Berlinu, Vučić kaže da ne želi da obmanjuje svoj narod tako što će govoriti loše o Haradinaju i Tačiju.

"Suština je u sledećem, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Nalazimo se u teškoj situaciji, i neka se niko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne pravi lud u ovoj zemlji. Svi znamo šta se dešava na Kosovu i sada svi traže krivca", rekao je Vučić objasnivši da kada kaže da se traži "krivac" da je taj krivac ustvari on.

"Lagali su nas sa Zapada, zajedno sa albanskim štićenicima. To nije bilo pravno. Nalazimo se u užasno teškoj situaciji. Da se niko ne pravi lud u ovoj zemlji. Svi odlično sve znaju. Kao da ne znaju da kada su Albanci proglasili nezavisnost su bežali iz zemlje.Videli smo snagu velikih sila. Nadam se da ću nekada imati vremena da napišem jednu knjigu kako i na koji način funkcionišu pritisci. Stalno slušate: „Mi smo protiv razgraničenja, ali smo da dođe do pomirenja.“

Na pitanje kakvo je rešenje predsednik nudio i pred kim, Vučić je rekao da nije uspeo da dogovori bilo šta te da onda nije imao šta da predstavi narodu.

"Odbijena je ta ideja, a da niko nije ni čuo šta nudim. Ni do pola nisam došao u razgovorima ni sa suprotnim taborom. Odbijena je ideja o bilo kakvom kompromisu. Pošto se meni čini da se svi prave ludim, o kojim to granicama govorimo? Pola sveta smatra jedne granice, a pola druge. Mislio sam da je važno da nađemo kompromisno rešenje. Izvinjavam se ljudima što nikoga nisam lagao. Svi govore o promeni granica. Sad si ti Vučiću kriv što bi hteo nešto da vratiš. Nisam uspeo zato što su se svi pravili ludi. Nemačka je od početka imala negativan odgovor. Na diplomatskom planu se ne dešava ništa, i to je najgore za Srbiju. Pokušao sam da uradim nešto što je najteže. Bio sam izložen najbrutalnijoj kampanji u kojoj su govorili da idem protiv srpskih interesa, a da nisu ni znali o čemu govore. Ponoviću, za razliku od njih koji su ćutali, ja se borim kao lav. Ne dam nikome da podigne glas na Srbiju, borim se i čuvam mir i stabilnost naše zemlje ", rekao je Vučić.

"Srušite me na ulici, neću priznati Kosovo. Kako god da nas pozovu u bilo kom formatu, idemo sa stavom Srbija je međunarodno priznata zemlja. Ne priznajemo Kosovo i tačka. ", istakao je Vučić.

Upitan da li to da, kako je rekao, nije uspeo znači da je Srbija izgubila Kosovo, Vučić je rekao da se šest godina bori kao lav i da ne da nikome da podigne glas za Srbiju ne dovodeći je u situaciju da bude bombardovana.

"Nisam imao podršku domaće javnosti za ovo. To me je najviše bolelo. Pritom, bio sam jedini koji je pomagao Oliveru Ivanoviću. I privatno i kao predsednik Srbije i za to postoje svedoci iz njegove porodice i nije problem što su drugi udarili na mene, već što je udareno na Srbiju. Rekao sam da se nadam da ćemo moći u najskorijem periodu da kažemo ko stoji iza ubistva. Kako mi je rečeno znaju sve, ali nedostaju dokazi. Potpuno sam siguran da su na izvarednom tragu kada je istraga u pitanju", rekao je Vučić.

On je naglasio da ne smatra da svi žive "kao bubreg u loju", ali da nam je danas BDP po glavi stanovnika veći i da će slediti još 44 odsto uvećanja za samo četiri godine: "Zemlju smo uspeli da transformišemo".

Upitan ponovo za to koju je ideju imao za Kosovo, predsednik Srbije je rekao da "nije u redu da se sada govori o nečemu o čemu nije imao mogućnost ni da pominje".

Vučić je istakao da se Srbija tranformisala ekonomskim reformama i ima najveći rast na Zapadnom Balkanu.

"Ko je bio na vlasti 2008. kada je Kosov proglasilo nezavisnost", upitao je Vučić i dodao, "To jeste generacijski problem, ali formalno je nezavisnost proglašena za vreme vlasti Đilasa i Jeremića i šta su oni uradili", upitao je predsednik Srbije.

Srbija se bori i nije klekla kao 2008. i zato smeta svima i naša država i Vučić, naveo je predsednik.

"Junker je prekinuo Anu Brnabić kada je pričala o Kosovu i rekao: Srbija se ponaša odgovorno, ali druga strana tu ne postoji", ispričao je Vučić.

Predsednik je istakao da još nije pozvan u Pariz od strane francuskog predsednik Makrona i da još uvek ne zna šta će biti predmet razgovora.

Vučić je istakao da će ovo stanje trajati sve dok se ne pojavi neka nova vlada u Srbiji koja će priznati nezavisnost Kosova.

"Svi koji su dovedeni u Berlin, poput Zvizdića, kako bi rekli nešto protiv Srbije, a u korist Kosova. Dobro sam se pripremio za Berlin i znao šta će tamo biti. Nikada neću zaboraviti šta je Merkelova uradila za Srbiju. Imali smo spor sa Hrvatskom za vreme Milanovića koji je mogao da se završi oružanim sukobom, oko migranata. Merkelova je to sprečila", kaže Vučić i ističe da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.