Srušeno pet srpskih kuća u Đakovici

Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušeno pet srpskih kuća u Đakovici

Na­pad na imo­vi­nu pro­te­ra­nih Sr­ba po­sle nji­ho­vog obra­ća­nja am­ba­sa­di SAD u Pri­šti­ni i na­zna­ka o ma­sov­noj grob­ni­ci na lo­ka­ci­ji Pi­sko­te

Di­rek­tor Kan­ce­la­ri­je za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju Mar­ko Đu­rić osu­dio je ju­če ru­še­nje pet srp­skih ku­ća u Đa­ko­vi­ci, za­tra­živ­ši od me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce i pri­štin­skih vla­sti da spre­če ta­kvo de­lo­va­nje i omo­gu­će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bez­bed­nost Sr­bi­ma. 

„Oče­ku­je­mo i zah­te­va­mo od me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce i pri­vre­me­nih pri­štin­skih in­sti­tu­ci­ja da to spre­če”, re­kao je Đu­rić, pod­se­tiv­ši da je u Đa­ko­vi­ci do 1999. go­di­ne ži­ve­lo oko 12.000 Sr­ba, a da sad ni­ko od njih ne mo­že da se vra­ti na svo­ja og­nji­šta.

Srp­ske ku­će su srušene prekjuče, na Svetu Petku, u danu kada je mi­ni­star za za­jed­ni­ce i po­vra­tak u vla­di Ko­so­va Da­li­bor Jev­tić pru­žio, is­pred mi­ni­star­stva na či­jem je če­lu, pu­nu po­dr­šku zah­te­vi­ma ra­se­lje­nih Đa­kov­ča­na, ko­ji su se pi­smom obra­ti­li am­ba­sa­di SAD na Ko­so­vu i ce­lo­kup­noj jav­no­sti i za­tra­ži­li po­što­va­nje nji­ho­vih osnov­nih ljud­skih pra­va. On je is­ta­kao da je po­ra­zna či­nje­ni­ca da ra­se­lje­ni Đa­kov­ča­ni ne mo­gu ni na ver­ski pra­znik da po­se­te ni svoj grad, a još ma­nje svo­je do­mo­ve. Sr­bi ra­se­lje­ni iz Đa­ko­vi­ce upu­ti­li su pi­smo am­ba­sa­dor­ki SAD u Pri­šti­ni Trej­si En Džej­kob­son, od ko­je su za­tra­ži­li da im po­mog­ne u ostva­ri­va­nju osnov­nih pra­va na slo­bo­du mi­sli, kre­ta­nja, ve­ro­i­spo­ve­sti i za­šti­te imo­vi­ne. „Upo­zna­ti ste da nam 16 go­di­na ni­je do­zvo­lje­no da obi­đe­mo ku­će, svo­ja ima­nja i gro­blja svo­jih pre­da­ka. O osta­lim slo­bo­da­ma da i ne pri­ča­mo, na­vo­de Đa­kov­ča­ni u pi­smu ko­je su upu­ti­li am­ba­sa­dor­ki SAD”, pre­no­si Fo­net.

Po­čet­kom ok­to­bra oba­vlje­na je pre­tra­ga te­re­na na lo­ka­ci­ji Pi­sko­te kod Đa­ko­vi­ce, gde bi se, pre­ma ne­kim in­di­ci­ja­ma, mo­gli na­ći po­smrt­ni osta­ci Sr­ba ote­tih na ovom pod­ruč­ju. Po­sle sa­mo jed­nog da­na, me­di­ji su pre­ne­li da po­smrt­ni osta­ci ni­su pro­na­đe­ni, ali su u Tu­ži­la­štvu za rat­ne zlo­či­ne Sr­bi­je is­ta­kli da je pre­tra­ga te­re­na tek za­po­če­ta, uz na­po­me­nu da je na te­re­nu bi­lo ri­zič­no, jer su ove ak­tiv­no­sti pri­vu­kle pa­žnju biv­ših pri­pad­ni­ka OVK ko­ji su se po­ja­vlji­va­li na li­cu me­sta.

R. D.

objavljeno: 29.10.2014
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.