Srušen spomenik Lazaru Vučkoviću

Izvor: RTS, 08.Jan.2014, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušen spomenik Lazaru Vučkoviću

U Gornjem Selu, kod Prizrena, uništen je spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije, potvrđeno je RTS-u. Kancelarija za KiM osudila incident.

Spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije, u Gornjem Selu, kod Prizrena, uništen je juče na Božić, a pesnikova bista je odnesena, potvrđeno je RTS-u.

"Javili su mi se članovi porodice Vučković koji žive u Štrpcu i Lazarev rođeni brat Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučković, koji je sada povratnik u Gornjem Selu, i potvrdili mi da je spomenik uništen, a bista odnesena", rekao je KiM radiju književnik i novinar Živojin Rakočević.

"Jutros oko 11 sati, kada sam išao da zapalim sveću, video sam da nema biste mog brata, iščupana je i odnesena. Sve je iščupano i odneto. Video sam prekjuče da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam to policiji, a oni su me pitali da li sumnjam u nekog. Rekao sam da ne mogu da sumnjam ni u koga iz sela. Rekli su da će danas doći da uzmu otiske, međutim, niko od njih se nije pojavio", rekao je Slobodan Vučković KiM radiju.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša kazao je za KiM radio da je uviđaj izvršen, ali da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, kao i da se sumnja da je bista odneta zbog materijala od kojeg je napravljena.

"Niko taj spomenik nije dirao ni 1999. godine, ni u martovskom pogromu 2004. godine. Ovo je jasna i strašna poruka za Božić porodici Vučković i svima nama. Podsećam vas da je nekoliko kilometara dalje, pre deset dana u Drajčićima, takođe u Sredačkoj župi, počelo rušenje srpske škole, stare 109 godina. Očigledno je da je neko odlučio da povratak u Sredačku župu zabrani", rekao je Živojin Rakočević.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je rušenje spomenika, upozorivši da je to još jedan vid zastrašivanja Srba kako bi odustali od povratka na svoja ognjišta.

To je više nego jasna poruka Srbima da se na njihov povratak u Sredačku župu ne gleda sa odobravanjem, navodi se u saopstenju.

"Kako iz iskustva znamo da prištinske vlasti neće ništa učiniti da se počinioci ovog vandalskog dela pronađu i kazne, zahtevamo od međunarodne zajednice da reaguje i zaštiti Srbe u Pokrajini, njihovu imovinu i grobove i spomenike njihovih najmilijih", ističe se u saopštenju.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se Književni susreti "Lazar Vučković", jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Pesnik Lazar Vučković stradao je 1966. godine na Ohridskom jezeru, zajedno sa pesnikom Branom Šćepanovićem. Radio je kao novinar prištinskog Jedinstva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srušen spomenik pesniku Lazaru Vučkoviću

Izvor: Akter, 08.Jan.2014

Spomenik Lazaru Vučkoviću, srpskom pesniku sa Kosova i Metohije, srušen je u utorak kod Prizrena, tvrdi književnik i novinar Živojin Rakočević

Nastavak na Akter...

U Prizrenu srušen spomenik pesniku

Izvor: Mondo, 08.Jan.2014

Spomenik najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije Lazaru Vučkoviću srušen je u Gornjem Selu kod Prizrena,..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.