Srpskoj listi preko 38.000 glasova

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskoj listi preko 38.000 glasova

Priština -- Prema nezvaničnim podacima Srpska lista je na kosovskim izborima osvojila više od 38.000 glasova, kažu u Centralnoj izbornoj komisiji.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Nenad Rikalo rekao je da su u protekla dva dana u Centru za prebrojavanje glasačkih listica prebrojani glasački listići koji su stigli poštom, kao i takozvani uslovni glasovi na kosovskim izborima održanim 8. juna.

Direktor Izbornog panela za žalbe na Kosovu Mulj Desku kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za agenciju Beta da je taj panel odbio žalbe pet albanskih i jednog srpskog političkog subjekta koji su se žalili na ispravnost glasačkih listića stiglih poštom iz Srbije.

Rikalo je za agenciju Beta kazao da je CIK na današnjoj sednici objavio rezultate brojanja glasačkih listića pristiglih poštom, kao i uslovnih glasova.

"Prema tim podacima od ukupno 22.199 uslovnih glasačkih listića srpske partije su dobile - Srpska lista 1.293 glasova, Progresivna demokratska stranka 312, a Pokret za demokratski prosperitet 74 uslovna glasa", rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, prebrojani su i glasovi koji su stigli putem pošte, a od 10.582 glasačkih listića važećih je 10.446.

"Rezultati za političke partije Srba su sledeći - Srpska lista ima 7.766 glasova, Pokret za demokratski prosperotet 531 glas i Progresivna demokratska stranka 225 tih glasova", rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, po još nezvaničnim podacima Srpska lista trebalo bi da je na izborima osvojila više od 38.000 glasova,

Progresivna demokratska stranka bi trebalo da ima više od 6.000, a Pokret za demokratski prosperitet oko 1.500 glasova.

Na pitanje da li je CIK dobio neko obaveštenje o žalbama pet političkih subjekata Albanaca i jedne političke partije Srba, koji su se žalili na neregularnost glasačkih listića koji su pristigli iz Srbije, Rikalo je odgovorio da od Panela za žalbe do sada nije stiglo nikakvo rešenje, ali da ima nezvaničnih saznanja da su te žalbe odbijene.

Prema njegovoj oceni, danas objavljeni rezultati CIK-a ukazuju da je, što se tiče prebrojavanja tih glasova, proceduralno bilo sve u najboljem redu.

Mulj Desku, direktor Sekretarijata Izbornog panela za žalbe i predstavke Kosova potvrdio je za Betu da se pet albanskih i jedan srpski politički subjekat žalilo na glasačke listiće koji su iz Srbije pristigli putem pošte.

"Ovi politički subjekti su se žalili na to da su ti listići navodno popunjeni i fotokopirani. Cclanovi našeg panela su pregledali žalbe i naš tim, dvoje sudija i dva administrativna radnika, pregledali su te glasačke listiće i nisu mogli da pronađu navode koje su istaknuti u žalbama. Zato je i odlučeno da žalbe tih političkih subjekata budu odbijene kao neosnovane", kazao je Desku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.