Srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji ugroženo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 15:38

Srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji ugroženo

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Beograd opravdano strahuje da bi kulturni i arheološki artefakti poreklom sa Kosova bili ugroženi, jer iskustvo pokazuje kakav je destruktivan odnos Prištine prema kulturno-istorijskom i verskom nasleđu Srbije, saopšteno je iz tog tela.

Kao što ne priznajemo samoproglašenu kosovsku državnost, ne poznajemo ni kategoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "kosovskog“ kulturnog nasleđa, a svi artefakti koji potiču sa teritorije Kosova jesu deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije, istakao je Petković u pisanoj izjavi.

On je naglasio da su nevalidni svi argumenti kojima "Nacionalni muzej Kosova" traži srpske kulturno istorijske artefakte.

Beograd je dosledno opredeljen za to da se sve nesuglasice sa Prištinom rešavaju u dijalogu, koji se trenutno odvija uz posredovanje EU, i pitanje kulturne baštine svakako zaslužuje da bude predmet dijaloga i ono ne može biti rešavano jednostrano, mimo uspostavljenog procesa normalizacije odnosa i mimo nespornih činjenica, poručio je Petković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.