Izvor: RTS, 12.Apr.2021, 19:52

Srpske NVO na Kosovu traže zaštitu Save Janjića i reakciju međunarodne zajednice

Grupa srpskih nevladinih organizacija na Kosovu osudila je napad Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića, ocenivši ga neosnovanim.
"Najoštrije osuđujemo neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića. Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primer ljudskosti u bezumlju rata", navodi se u reakciji srpskih civilnih organizacije sa KiM.
Saopštenje kojim se KMDLNj oglasio ne potkrepljuje navode ni ovog Saveta ni kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji "Evropa nostra", naprotiv, navele su civilne organizacije.
Njihovi predstavnici su istakli da "napadom na Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu" i dodali da se ista organizacija i u prošlosti isticala u "širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu".
U javnom obraćanju, srpske nevladine organizacije traže od institucija kosovske vlade i međunarodnih predstavnika u Prištini da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani.
Savet za zaštitu ljudskih prava u Prištini zatražio je istragu protiv igumana Save Janjića za "moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava", te da je "manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.