Srpska lista traži povlačenje Jablanovića

Izvor: Blic, 21.Sep.2015, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista traži povlačenje Jablanovića

Predstavnici Srpske liste na Kosovu i Metohiji uputili su danas zajednički proglas u kojem zahtevaju neodložno povlačenje Aleksandra Jablanovića sa svih funkcija u okviru Liste.

Oni to zahtevaju jer se Jablanović,  "svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda".

Proglas su potpisali sva tri predstavnika Srpske liste u kosovskoj vladi i devet od 10 gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Kosovu i Metohiji.

- Kao najistaknutiji politički predstavnici Srpske liste iz svih srpskih sredina na KiM, smatramo da samovoljno delovanje neodgovornih pojedinaca, podstaknuto ličnim, lukrativnim ili usko-stranačkim interesima nanosi veliku štetu interesima čitavog srpskog naroda - rečeno je u proglasu.

Oni navode da Jablanoviću posebno zameraju samovoljno i neusaglašeno delovanje prilikom pregovora o formiranju koalicione vlade sa predstavnicima albanskih stranaka, "kada je pokušavajući da obezbedi sopstvenu funkciju i uticaj svesno ugrozio opstanak Srpske liste".

Navodi se da se Jablanović oglušio o ne samo o interese srpskog naroda na KiM, već i od jasnih preporuka Vlade Srbije o načinu vodjenja razgovora i ciljevima čije ostvarivanje koalicionim sporazumom mora biti garantovano.

- Pregovarajući sa albanskim liderima bez konsultacija i koordinacije sa ostalim predstavnicima Srpske liste i Vlade Srbije, Jablanović je jasno demonstrirao da su mu lični i stranački interesi važniji od interesa naroda koji ga je birao. Takvo ponašanje smatramo neprihvatljivim i nedostojnim nekoga ko želi da zastupa interese Srba čiji je opstanak kontinuirano ugrožen na KIM - navedeno je u saopštenju.

Potpisinici zameraju Jablanoviću i netransparentno trošenje novca koji bi trebalo da bude namenjen političkoj borbi srpskog naroda za ostvarivanje osnovnih prava, a ne ličnom bogaćenju ma kog pojedinca.

- Pitamo se da li je ovo otvoreno podrivanje funkcionisanja Srpske liste posledica neodgovorne ideje Jablanovića da inicira podele i zatim pokuša da formira sopstvenu poslaničku grupu uz pomoć Nenada Rašića ili je to samo posledica neobuzdane želje da se nametanjem svojih kadrovskih rešenja domogne što većeg broja funkcionerskih fotelja u cilju daljeg ličnog bogaćenja njega i uskog kruga ljudi koji su se oko njega okupili iz sličnih motiva - dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.