Srpska lista je državni projekat - da li je to opasno za Srbe na Kosovu?

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista je državni projekat - da li je to opasno za Srbe na Kosovu?

Novinar Dejan Anastasijević kaže da je opasno što je Srpska lista predstavljena kao državni projekat i što je uzurpirano pravo na drugačije mišljenje kosovskih Srba. Država Srbija je praktično preuzela na sebe da predstavlja Srbe u kosovskim institucijama, i to je ono što može da dovede do loših albansko-srpskih odnosa na Kosovu, dodaje on.

Osvrćući se na juče održane lokalne izbore na Kosovu, Anastasijević ocenjuje da su bili mirniji nego ranijih godina, sa manjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << incidentima, ali da je kampanja bila zastrašujuća.

- Ljudi koji tamo žive rekli su mi da je bilo mnogo zastrašivanja, da je bilo čudnih ljudi, ošišanih, koji su dolazili u automobilima drugih registracija, slično kao kod nas za vreme pojedinih lokalnih izbora - priča Anastasijević za N1.

- Izjave zvaničnika su bile strašne, Srpska lista je predstavljena kao državni projekat, i ko ne glasa za nju, mrzi Srbiju i Srbe, a ta retorika je neprimerena. Međutim, slična retorika može se očekivati i na izborima u Srbiji - dodaje on.

Anastasijević kaže da ga jučerašnje uzvikivanje u Mitrovici "Aco, Srbine" pomalo i plaši, jer se seća Gazimestana i onog "Slobo, Srbine". Ipak, utisak je da to uzvikivanje nije bilo kao na Gazimestanu, da je izgledalo veštački i nespontano.

- Država Srbija je praktično preuzela na sebe da predstavlja Srbe u kosovskim institucijama, i to je ono što može da dovede Srbe do jako loših pozicija. Predstavnike Srpske liste u institucijama Kosova tretiraće kao agente neprijateljske države, koji žele da im uruše državu, i to će loše uticati na srpsko-albanske odnose u celini i na Kosovu samom, kad se izbaci visoka politika - kaže Anastasijević i postavlja pitanje:

- Druga stvar je što ta Srpska lista podržava jednu nepopularnu vladu, s malom većinom, koja vrlo brzo može da padne. Šta ćete onda kad ta vlada padne?

- Vučić je nesumnjivo pobednik ovih kosovskih izbora, čak je na jednoj televiziji juče u Beogradu to tako i objavljeno, ali nisam siguran da je to dobro za kosovske Srbe i za Srbiju uopšte - zaključuje Dejan Anastasijević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.