Srpska ambulanta ostaje u Prištini

Izvor: Vesti-online.com, 30.Mar.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska ambulanta ostaje u Prištini

Prostorije Centra za mir i toleranciju, u kojima se nalazi ambulanta, neće biti iseljene sve dok se ne nađe novi prostor, kaže zamenik ministra policije Kosova. Novi prostor u kojem će biti smeštena ambulanta biće, kako je naveo Saša Ristić, u centru Prištine.

Ristić kaže da su on i ministarstvo u kome radi garancija da neće biti zatvoren postojeći Centar u kome se okupljaju prištinski Srbi i u kome dobijaju medicinske usluge, nego da se za taj centar traži adekvatan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << možda i bolji prostor.

"Nisu istinite tvrdnje da će Srbi iz spornog prostora biti izbačeni silom. Na dobrom smo putu da pronađemo rešenje koje će odgovarati svim stranama. U procesu smo pronalaženja nove lokacije za izmeštanje ovog centra u neku od obližnjih zgrada gde će pristup korisnicima centra biti lak i dobar. Ured premijera Kosova za zajednice je odredio stredstva za funkcionisanje tog novog centra", rekao je on.

Prema njegovim rečima, problem sa smeštajem Centra nije nov, jer se još od 2008. godine raspravlja o njegovom izmeštanju zarad potreba policije.

Jedna od preostalih Srpkinja u Prištini, Dragica Janićijević, kazala je da postojanje Centra i ambulante u Prištini za Srbe znači mnogo, jer imaju gde da se pregledaju, ali i da im je postojanje Centra važno zbog morala, jer ukazuje da Srbi još postoje u Prištini, da su živi i da mogu da se sreću i razgovaraju.

Pre 1999. godine u Prištini je živelo oko 40.000 Srba, a sada ih je ostalo nekoliko desetina.

"Rešavanje je odloženo, a sada policija traži taj prostor za svoje tehničke i operativne potrebe", rekao je Rašić.

Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović kazao je da su predstavnicima te nevladine organizacije nadležni u Kosovskoj policiji rekli da do 1. aprila napuste prostorije.

Rašić je, međutim, naveo da 1. april nije rok za iseljenje nego da je prema dogovoru policije i predstavnika Centra bio samo rok do kojeg je trebalo da se nađe rešenje i da je policija shodno tom dogovoru planirala renoviranje prostora za policijske potrebe.

Maksimović je naveo da ni od od policije ni od drugih kosovskih i gradskih vlasti predstavnici Centra još nisu dobili pisani nalog da moraju da se isele.

"Do sada smo razgovarali sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, Uredom premijera za zajednice i tražili smo da se iznađe rešenje, ali nismo dobili nikakve garancije da nećemo biti iseljeni", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.