Srbima roba iz Makedonije, a Albanci imaju i plazmu

Izvor: B92, 14.Jan.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbima roba iz Makedonije, a Albanci imaju i plazmu"

Priština -- Od kako je Priština 21. novembra uvela takse od 100 odsto na svu robu iz Srbije, Srbima na Kosovu otežana je nabavka robe i praktično se bore za opstanak.

Meštani Šar-planine kažu da im robu u prodavnice dovoze Makedonci, ali i Albanci.

Kako ove zime živi srpski zbeg od 1.200 duša na 975 metara nadmorske visine, kojim tokom teče sudbina upornih ljudi u Štrpcu, na Šar-planini?

"Hvala bogu imamo hleba, i sa hlebom još ponešto. Imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Srbiju iza sebe, a mnoge su oči uperene i ka Rusiji", kaže za agenciju RINA Dragan Staletović, profesor u srednjoj školi "Jovan Cvijić" u ovoj gorskoj varošici.

Od kojeg brašna je hleb i čega još ima pored, ako je Vlada Kosova i Metohije ocarinila srpsku robu sa sto odsto?

"Bio sam onomad dole u Uroševcu, gde žive samo Albanci i video da su im prodavnice pune, imaju čak i keks plazmu i drugu srpsku robu, a trgovci se brane pričom da su to stare zalihe. A kod nas u Štrpce roba stiže uglavnom iz Makedonije, na kesi brašna piše da je makedonsko, cena mu je kao i ranije, otkuda mi znamo ko ga je samleo", pripoveda Dobrivoje Stevanović, koji u Štrpcu drži hladnjaču za otkup voća i šumskog bilja.

Domaćini su u subotu uveče napravili sedeljku u motelu za trojicu gostiju iz Čačka i Ivanjice, među kojima je bio i izveštač RINE. U neko doba pridružio nam se i Zvonko Mihajlović, prethodni predsednik opštine Štrpce. Većali smo kojim stazama i bogazima stižu namirnice u varošicu, udaljenu od Uroševca 30, Prištine 61, Prizrena 34 i Skoplja 61 kilometar, navodi agencija.

Mihajlović veli da svako ko dolazi iz Makedonije može da prenese robe u vrednosti 170 evra.

"I Albanci dovoze robu u naše bakalnice, i oni su jednostavno primorani na neku vrstu saradnje. U naš, srpski Dom zdravlja u Štrpcu, kojeg finansira Vlada Srbije, dolaze brojni pacijenti albanske nacionalnosti, jer imaju više poverenja u naše nego u njihove lekare", reče on.

Zla prilika primora ljude da se snalaze pa se nešto robe dotura, kako oni kažu, "alternativnim putevima”.

"U glavnom gradu Makedonije postoji preduzeće Svislajon Takovo sa srpskim kapitalom, u čijem sastavu posluje i Agroplod iz Resena, na Prespanskom jezeru, i oni se bave proizvodnjom hrane a mogu da izvoze gde im je volja. Samo braća Crnogorci ne dozvoljavaju da ni kilogram hrane pređe sa njihove na našu teritoriju i zbog toga me duša boli", besedi Dobrivoje Stevanović.

Juče smo prošetali Štrpcem u društvu Čedomira Nikolića, direktora OŠ „Šarski odred” na Brezovici. Ušli smo u bakalnicu, gde je vlasnik sedeo za kasom, malo se opirao da ga slikamo za novine, ali reče "Uglavnom imamo svega, malo je problem sa keksom plazma, ali preživećemo".

Vekovno trgovačko pravilo kaže da uvek kad se pojave neke granice ili zabrane, iskrsne prilika da neko nešto i zaradi. Ako to nisu prodavci u Štrpcu, onda sigurno jesu njihove kolege iz Makedonije, zaključuje agencija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.