Srbima na KiM u 2023. glavni problemi pogoršana bezbednost i politička nestabilnost

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 15:11

Srbima na KiM u 2023. glavni problemi pogoršana bezbednost i politička nestabilnost

Za Srbe na Kosovu, i severno i južno od Ibra, prošle godine glavni problemi su bili pogoršana bezbednosna situacija i politička nestabilnost.

To se navodi se u istraživanju nevladine organizacije "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice, koje je predstavljeno danas u Beogradu.

Istraživanje "Analiza trendova 2023 – stavovi srpske zajednice na Kosovu" urađeno je na uzorku od 536 ispitanika, od juna do avgusta prošle godine.

Navedeno je da 69,2 odsto Srba sa KiM >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da je u 2023. politička nestabilnost bila njihov glavni problem, te da je na to direktno uticao "porast političkih tenzija i osećaj nesigurnosti".

"Ekonomsku situaciju i nezaposlenost kao problem prepoznaje 58,4 odsto ispitanika u 2023, što je smanjenje u odnosnu na prethodnu godinu", piše u analizi.

Bezednost je postala značajnija briga u 2023, sa 64,6 odsto ispitanika, u odnosu na 38,8 njih u 2022, što predstavlja osetan porast i može signalizirati opravdan strah od ponavljanja ekscesnih situacija, pogotvu na severu", dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ŽIVOT SRBA NA KIM Istraživanje pokazalo: 90% ispitanika bilo direktno ugroženo, 83.5% nema poverenja ni u jednog političara ili partiju

Izvor: Blic, 01.Mar.2024, 13:15

Političku nestabilnost, ekonomsku situaciju i ugrožavanje bezbednost kosovski Srbi vide kao svoj najveći egzistencijalni problem. U toku prošle godine porastao je strah od otvorenog konflikta, a među Srbima vlada duboka zabrinutost i veliko nezadovoljstvo trenutnim političkim stanjem, pokazuju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.