Srbija važna za Luksemburg

Izvor: RTS, 30.Nov.2012, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija važna za Luksemburg

Za Luksemburg je Srbija najvažnija zemlja zapadnog Balkana, glavna je poruka koju je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović dobio u razgovorima sa zvaničnicima te zemlje. Stefanović je u Luksemburgu razgovarao i o pitanju azilanata, Kosova i Haškog tribunala.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je u razgovorima sa zvaničnicima Luksemburga dobio uveravanja da je za tu zemlju Srbija najvažnija zemlja zapadnog Balkana, a šefu diplomatije Luksemburga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvalio je na stalnoj podršci u procesu evrointegracija.

Potpredsednik Vlade Luksemburga i ministar spoljnih poslova Žan Aselborn je u razgovoru sa Stefanovićem izjavio da je za Luksemburg Srbija najvažnija zemlja zapadnog Balkana i posebno se interesovao za pregovore o Kosovu koji se vode u Briselu, kao i o stepenu političke volje da se nastavi politički dijalog sa Prištinom u svetlu najnovijih oslobađajućih presuda u Hagu, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine Srbije.

Stefanović je rekao je da su međunarodna pravda i samo poimanje pravde ugroženi oslobađajućim presudama hrvatskim generalima i Ramušu Haradinaju, što će svakako uticati na proces pomirenja u regionu.

On je naglasio da Srbija nastavlja sa konkretnim koracima i predlozima koji bi u pregovorima doveli do normalizacije života svih građana i rešavanja praktičnih pitanja.

Stefanović je rekao i da Srbija neće priznati Kosovo niti ukinuti svoje institucije na severu pokrajine i zahvalio šefu luksemburške diplomatije na stalnoj podršci Srbiji u procesu evrointegracija i zatražio nastavak te podrške u želji za što skorijim dobijanjem datuma za početak pregovora sa EU.

Smanjen broj azilanata 

Na sastanku sa ministrom za zapošljavanje i migracije Luksemburga Nikolasom Šmitom glavna tema razgovora bio je problem azilanata iz Srbije.

Rečeno je da je smanjenju broja onih koji su tražili politički azil u Luksemburgu, a dolaze iz Srbije, doprinela činjenica da je Luksemburg i zvanično usvojio da Srbija ima status bezbedne zemlje, što uveliko onemogućava traženje političkog azila u Luksemburgu.

Na sastanku sa potpredsednikom Evropske investicione banke Dariom Skanapiekom, Stefanović je uverio svog domaćina da će klima za investitore u Srbiji biti sve bolja i posebno pomenuo zakon o javnim nabavkama i borbu protiv korupcije, kao prioritete koji bi uz početak pregovora sa EU učinili da investiciona klima u Srbiji bude što povoljnija.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog revizorskog suda Viktorom Kaldeirom tema razgovora bio je nedavno objavljeni Izveštaj o Kosovu.

Prema rečima Kaldeire, izveštaj revizora se odnosi na uspešnost projekata vladavine prava na Kosovu i ocene iz tog izveštaja upućene su Evropskoj komisiji, pre svega.

Prilikom sastanka sa potpredsednikom Evropskog suda pravde Koenom Lemercom dogovorena je bliža saradnja sa ovim sudom, ali i razmotreno nekoliko pitanja koja se odnose na potencijalne regionalne procese posebno one koji se odnose na tužbe izbeglih i raseljenih na prostoru bivše Jugoslavije.

U okviru zvaničnih aktivnosti Stefanović je imao audijenciju kod Velikog vojvode od Luksemburga Henrija koji se interesovao za aktuelnu političku situaciju u Srbiji imajući u vidu da je posetio našu zemlju i raspitivao se za humanitarne projekte u kojima je i sam učestvovao, navodi se u saopštenju.

Zaključujući dvodnevnu zvaničnu posetu Luksemburgu, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, sreo se i sa gradonačelnikom Luksemburga Havijerom Betelom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stefanović u Luksemburgu o integracijama, Hagu, azilantima

Izvor: Blic, 01.Dec.2012, 00:08

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je u razgovorima sa zvaničnicima Luksemburga dobio uveravanja da je za tu zemlju Srbija najvažnija zemlja zapadnog Balkana, a šefu diplomatije Luksemburga zahvalio je na stalnoj podršci u procesu evrointegracija, izrazivši nadu da će ona uslediti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.