Srbija ostaje većinski vlasnik Trepče

Izvor: Večernje novosti, 19.Jan.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ostaje većinski vlasnik "Trepče"

Vlada Kosova održala sedmi sastanak na kojem je odobren Predlog zakona o dopunama Zakona o reorganizaciji i promenu određenih preduzeća i njihove imovine. .Prema pisanju koha.net Vlada Kosova, na sednici posvećenoj dopunama Zakona o reorganizaciji i promenu određenih preduzeća i njihove imovine, usvojila je rano jutros, pod pritiskom međunarodne zajednice, predlog Zakona o restruktuiranju kojim se predviđa da Trepča uđe u proces reorganizacije, što znači da Srbija ostaje većinski vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ovog rudnika.Ovaj predlog zakona o javnim preduzećima skinut je sa dnevnog reda kosovske skupštine, kojim se predviđalo da Trepča postane JP u vlasništvu Kosova.Fond za razvoj Srbije vlasnik je 55 odsto "Trepče", a 20 odsto udela je u rukama srpskih kompanija. Rudnik zapošljava 3.300 Srba. Predhodno su kosovske vlasti najavile jednostrano preuzimanje "Trepče" za 2. februar. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da će glasanje u kosovskoj skupštini o predlogu zakona o Trepči, najavljeno za danas, biti odloženo, te da vlada na tom problemu radi sa međunarodnom zajednicom, za koju veruje da je neutralna po tom pitanju. Vlada Srbije je, prema premijerovim rečima, napravila izvestan pomak u rešavanju problema “Trepče”, a po svim zakonima, ali i po dogovoru u Briselu, pitanje imovine tek treba da bude otvoreno u dijalogu sa Prištinom. - Mislim da je pomereno glasanje za sredu, a videćemo šta još možemo da uradimo - rekao je Vučić novinarima u vladi. Kako je rekao, Vlada Srbije imala je intenzivne sastanke i razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, a u kosovskoj vladi će danas biti održani i razgovori sa predstavnicima Srba. On je naveo da se ovih dana trudio da ne odgovara na primedbe sa kosovske strane, kao što su da “srpska strana koristi zakone iz Miloševićevog perioda, da je Vučić rekao da je Kosovo kolevka Srbije...”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trepča ostaje u vlasništvu Srbije?

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jan.2015

Zbog velikog pritiska međunarodne zajednice, Vlada Kosova je rano jutros usvojila predlog Zakona o restruktuiranju kojim se predviđa da rudnik Trepča uđe u proces reorganizacije, što bi značilo da Srbija ostaje većinski vlasnik ovog rudnika. Mustafa i Tači, ne dirajte ono što je naše Predlog...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.