Srbija odlučna da se nikad ne odrekne nasleđa na KiM

Izvor: B92, 18.Nov.2023, 23:55

Srbija odlučna da se nikad ne odrekne nasleđa na KiM

Što je više pokušaja da se srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji otuđi od Srbije, to je jača njena odlučnost da ga se nikada ne odrekne.

To je danas poručila Ambasada Srbije u Nemačkoj.

Na zvaničnom nalogu ambasade na platformi X objavljena je fotografija manastira Visoki Dečani uz podsećanje da je u pitanju srpski srednjovekovni manastir koji se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

Delegacija nemačkih diplomata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posetila je u petak taj manastir i razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji.

"Razgovor je bio usredsređen na aktuelne izazove sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i srpska zajednica na Kosovu", objavio je manastir na društvenoj mreži X.

Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani. Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira. Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ambasada Srbije u Nemačkoj: "Srbija se nikada neće odreći nasleđa na KiM"

Izvor: Blic, 19.Nov.2023, 01:04

Ambasada Srbije u Nemačkoj poručila je danas da je srpski srednjovekovni manastir Visoki Dečani na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine i deo srpskog kulturno-istorijskog nasleđa na Kosovu kojeg se Srbija nikada neće odreći.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.