Srbija ne odustaje od institucija

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne odustaje od institucija

Srpskoj zajednici na KiM neophodne su srpske institucije i mi ih se ne možemo odreći, rekao ministar Goran Bogdanović. Nezahvalno govoriti o tome da li će Srbija ostati pri toj odluci, ako insistiranje na paralelnim institucijama blokira evropski put Srbije, naveo Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da će Srbija nastaviti u najvećoj mogućoj meri da obavlja svoje funkcije na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i drugim delovima Kosova i Metohije i da neće odustati od svojih institucija na toj teritoriji.

"Srpske institucije neophodne su srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji i mi se tih institucija ne možemo odreći, niti ih možemo ugasiti, jer bismo samim tim ugasili i našu želju da sačuvamo Kosovo unutar Srbije", rekao je Bogdanović.

Ocenio je da je potpuno pogrešno nazivati paralelnim institucijama demokratski izabrane institucije koje su formirane na demokratskim izborima slobodnom voljom naroda, dodavši da se može reći da su nelegitimne institucije Prištine "paralelne".

"Upravo zahvaljujući sopstvenim institucijama, srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji je ostalo i opstalo. Ta činjenica na najbolji način pokazuje da su naše institucije na Kosovu stvarna i nasušna potreba srpskog naroda i njegovog opstanka u pokrajini", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nezahvalno je govoriti o tome da li će Srbija ostati pri istoj odluci i u slučaju da insistiranje na paralelnim institucijama blokira evropski put Srbije.

"Potpuno smo opredeljeni da ispunimo sve kriterijume Evropske unije, ali ovo je pitanje koje se tiče naše državnosti, Ustava i zakona", rekao je Bogdanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.