Srbija ne blokira Kosovo, EU ne prima pokrajine

Izvor: B92, 15.Okt.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ne blokira Kosovo, EU ne prima pokrajine"

Beograd mora da ispuni obaveze koje je preuzeo u dijalogu sa Prištinom, ukoliko želi da se predstavi kao stabilan partner EU.

To je u Kažiprstu B92 rekao šef skupštinskog Odbora za evrointegracije i poslanik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Senić.

On je istakao i da nema nikakvih novih uslova za Srbiju i da je sve što piše u Nacrtu za pregovaračko poglavlje 35 ranije dogovoreno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
“Najbitnije je reći da nema novih uslova i da samim tim ne postoje nemogući uslovi. Sve što piše u Nacrtu EU za pregovaračko poglavlje 35 je već sadržano u sporazumima i dogovorima koji su postignuti u dijalogu Beograda i Prištine. Svi predlozi su navedeni u tački 14. Briselskog sporazuma u kom se navodi da Srbija neće blokirati Kosovo u evropskim integracijama, a u evropske integracije ne mogu da idu pokrajine i regioni, već samo članice Ujedinjenih nacija“, navodi Senić.

Kao sve veći problem navodi se pitanje hidrosistema “Gazivode“.

“U Nacrtu ne poše da Gazivode moraju da se prepuste Kosovu, već da se reguliše pitanje rukovodstva, bez prejudiciranja kakvo će konačno rešenje biti. To se oslanja na energetski sporazum koji je postignut 25. avgusta, znači da je o tome pričano u Briselu, da je postignut načelni dogovor koji nama nije predstavljen“, dodao je Senić.

Dodatnu dramu unelo je objavljivanje tzv. nemačkog amandmana.

“Nemački amandman se nije pojavio sada, ja za njega znam već mesec dana i iznenađen sam time što se on sada naprosto pojavljuje za članove Vlade. Suština je da ako želimo da se predstavimo kao stabilni partneri EU onda moramo da ispunimo obaveze koje smo preuzeli. Čemu dalji pregovori ako to ne ispunimo... Važno je da Srbija ispuni evropske standarde, zbog toga EU priča sa Srbijom jer je vidi kao svoju buduću članicu, ali Srbija mora da se predstavi kao stabilan partner i da ispunjava ono što dogovori“, istakao je Senić.

Iako izgleda da EU gleda Srbiju samo kroz prizmu Kosova, poslanik SDS ne misli tako.

Kosovo nije jedina stvar, ali tu postoje dogovori i sporazumi koji su postignuti i koji su test za nas. Ako ih sprovedemo onda ostaje šansa da se dokazujemo na drugim poljima i da nastavimo da otvaramo dalje pregovore. Ako ne, onda nema razloga da se razgovori nastave“, ocenio je Senić.

Pitanje vanrednih izbora je i dalje aktuelno, pojedine partije su već krenule u kampanju, a SDS radi na stvaranju koalicije.

“Vanrednih parlamentarnih izbora će biti, ali oni ne zavise od Kosova, već od rejtinga SNS. Vučić neće dozvoliti da u Jagodini, Šapcu, Valjevu njegova lista osvoji 20 posto glasova, on mora da raspiše izbore kako bi podupreo svoju kampanju. SDS dogovara širu koaliciju, ne razmišljamo o prelaženju cenzusa, očekujemo da postignemo daleko bolji rezultat“, zaključio je Senić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senić: Nema novih uslova

Izvor: Akter, 15.Okt.2015

Sve što piše u Nacrtu EU za pregovaračko poglavlje 35 je već sadržano u sporazumima i dogovorima koji su postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je Senić..Beograd mora da ispuni obaveze koje je preuzeo u dijalogu sa Prištinom, ukoliko želi da se predstavi kao stabilan partner Evropske...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.