Srbija i politika: Hoće li biti prevremenih parlamentarnih izbora, Vučić kaže da je to jasno

Izvor: B92, 07.Jun.2023, 21:17

Srbija i politika: Hoće li biti prevremenih parlamentarnih izbora, Vučić kaže da je "to jasno"

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji nagoveštavaju vanredne parlamentarne izbore do kraja godine.

U jeku masovnih protesta opozicije i njenih pristalica u Beogradu posle dva masovna ubistva, ali i nove krize na Kosovu, vlasti u Srbiji nagoveštavaju vanredne parlamentarne izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić, poručuju da su sa razgovor sa političkim protivnicima i da će ih čekati, ali i da su spremni na vanredne izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će biti održani u zakonom predviđenom roku.

"Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje vremena kada će oni biti održani", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prethodno je Brnabić rekla da "moju ostavku imate na stolu" i da su rešenje za izlazak iz krize parlamentarni izbori.

"Ostavljam predsedniku Srbije da donese takvu odluku", dodala je.

Vučić je ponovo upozorio da prelazne vlade, što je jedan od zahteva opozicionih protesta, neće biti, niti će ikada na to pristati.

"Za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a nju nikada neću doneti. Po tom pitanju nema razgovora i pregovora.

"Ne zato što je to nečiji politički hir, to je uništavanje i razaranje Srbije, i zemljom bi upravljao jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći", rekao je Vučić, ne precizirajući o kome se radi.

Posle dve velike tragedije na teritoriji Beograda, u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, počeli su protesti pod sloganom "Srbija protiv nasilja" na kojima opozicija traži promene u vladi i uopšte odlučnije postupanje državnih organa u rešavanju najvećih društvenih problema.

Opozicija kritikuje vlast da je godinama doprinosila stvaranju ambijenta u društvu koji je doveo do porasta nasilja, što Vučić i njegovi saradnici poriču i uzvraćaju da je upravo opozicija ta koja poziva na nasilje i da je zloupotrebila tragedije u političke svrhe.

Pogledajte video:

Da je njena vlada postigla rezultate koji su "neupitni i jasni" i da "Srbija nikada na ovaj način nije napredovala".

Kao najveću vrednost i rezultat njene vlade istakla je digitalizaciju.

"Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe, borili i mislim da imamo rezultate da svako od nas i svako od građana, ko želi da bude objektivan, može da se ponosi", rekla je predsednica vlade.

Kaže i da je spremna da da ostavku, da je ona na stolu, ali i da opozicija ne želi razgovor, iako je vlast uporno poziva.

"Izbori su jedini način kako se na vlast dolazi u demokratskim društvima. Nasiljem nikada i nikako", poručila je.

Vučić se nadovezao da će "nastaviti da čeka neke ljude da dođu do razgovaramo, ali prilično je jasno da se nadaju da će na ulici preuzeti vlast, što se neće desiti".

"Nasilja je bilo i previše od 1990-ih naovamo, sa tim prošlim vremenima je davno završeno.

"Očekujemo ih na razgovorima, da pokažu malo odgovornosti za društvo, a ne samo za sebe i sitne stranačke potrebe i verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu odgovornost.

"Ako ne dođu, idemo na izbore, a to znači ubrzano raspuštanje skupštine", rekao je Vučić.

Dodao je da će u tom slučaju Ana Brnabić podneti ostavku skupštini, a da je on u narednih 30 dana dužan da ponudi mandat nekom drugom.

Rekao je i da neće ponuditi mandat nekome iz SNS, jer je ta stranka "zadovoljna kako Ana Brnabić radi".

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svi scenariji posle 'ostavke na stolu' premijerke Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2023, 17:09

Ostavka premijerke Srbije Ane Brnabić je "na stolu". Prevremeni parlamentarni izbori su, prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izvesnost. Premijerka i predsednik države najavili su ove poteze 7. juna kao odgovor na masovne proteste. U prethodnih mesec dana u Srbiji je, na poziv dela...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.