Srbija da se ne poigrava s BiH

Izvor: B92, 04.Jan.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija da se ne poigrava s BiH"

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdi da granice BiH nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, nezavisno od dešavanja na granici Albanije i Kosova.

On je pozvao srpske zvaničnike da se "ne poigravaju sa BiH".

Reagujući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova kazala da su „očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić kaže “da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne treba da misle da će destabilizacijom BiH i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju”.

Komšić tvrdi da se ovakvim izjavama “Srbija gura u bespotrebne verbalne konflikte sa BiH”, preneo je Radio Sarajevo.

Umesto da se, kako kaže, Beograd okrene saradnji, evroatlantskim integracijama i stabilizaciji regiona, uporno pokušava da “povlači nebulozne paralele između delova BiH i Kosova“.

Komšić se pita da li su Brnabićeva i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji govori isto što i premijerka Srbije, “sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima“

Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakvo relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno”, rekao je Komšić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.