Srbi u Štrpcu su se posvetili poljoprivredi

Izvor: RTS, 14.Jul.2019, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Štrpcu su se posvetili poljoprivredi

U opštini Štrpce, jednoj od lokalnih samouprava sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, u potpunom okruženju kosovskih Albanaca, živi oko 10.000 Srba. Decenijama poznata po turizmu i ski-centru Brezovica, ova opština se poslednjih godina orijentisala na ono moguće i održivo – poljoprivredu.
Malinarstvo je ekspanziju doživelo prethodnih osam godina, i sada se, uz prosečan rod od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 18 do 20 tona po hektaru, malina bere na oko stotinu hektara.

"Zadovoljni smo cenom, pa može i bolje malo, ali prošle godine kako je bilo, sada je bolje", kaže Živan Đurić iz sela Sevce kod Štrpca.
Uz voćarstvo i stočarstvo, uz sva ograničenja i teškoće koje su okolnosti nametnule, prihod ovde donosi i čuveni med, pa se pčelari u stotinak domaćinstava.
"Što se tiče plasmana nemamo problem, svi znaju da je naš med kvalitetan. Krećemo se, idemo svugde, ali malo sa strahom, nije baš svejedno", kaže Jovica Šarkoćević iz sela Berevce.
Dece i mladih, ovde oma oko 2.000. Tu su tri osnovne i jedna srednja škola, a Vlada Republike Srbije gradi i novo obdanište. Nezaposlenost je velika briga, a pomoć najugroženijim porodicama obezbeđuje i Crveni krst.
"Ostaju i nadaju se u budućnosti rešenju tih problema u vidu zapošljavanja, kako bi rešili svoj egzistencijalni problem i želju da ostanu na vekovnim ognjištima", ističe Ivica Vanja Pužić iz Crvenog krsta Štrpce.
U Štrpcu kažu da je ovde, zapravo, najveći poslodavac Vlada Republike Srbije, jer redovne prihode imaju samo zaposleni u lokalnoj samoupravi i državnim organima. Sve je, međutim bilo mnogo drugačije, dok je ski-centar Brezovica radio punim kapacitetom.
Sa 300 stalno zaposlenih, indirektno, ovaj turistički kompleks je obezbeđivao prihode i za oko 2.000 stanovnika opštine.
"Ovaj kraj je, maltene, bio živ onoliko koliko je Brezovica radila. Sav višak proizvoda svojih, sa sela, što proizvode, od mleka, mesa, jaja, sira, svih povrtarskih i voćarskih proizvoda, otkupljivano je u ski-centru Brezovica. Sada je situacija sasvim drugačija", kaže bivši direktor hotela "Narcis" u Brezovici Stanojko Petković.
Uz sve izazove, da bi sačuvali ekosistem i vodosnabdevanje, u Štrpcu mesecima pokušavaju da spreče izgradnju mini-hidrocentrale, koju je započela kompanija u Prištini. Ovde, na obodima Šar planine, dve decenije posle borbi za život i opstanak, za Srbe je mnogo toga još neizvesno, osim odluke da svoju Sirinićku župu ne napuštaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.