Srbi u SAD protiv podele Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u SAD protiv podele Kosova

Srpske parohije i organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama, uputile su pismo američkom Senatu, predstavnicima Kongresa i zvaničnicima administracije, u kojem se čvrsto protive podeli Kosova i Metohije.

"Kao lideri srpskih pravoslavnih parohija i srpsko-američkih organizacija širom Sjedinjenih Država, obraćamo vam se da apelujemo za zaštitu bezbednosti, ljudskih prava i verskih sloboda srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i da izrazimo naše čvrsto protivljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predloženoj podeli te teritorije", stoji u pismu koji su potpisali Nebojša Živković, predsednik Srpske narodne odbrane, Džon Martić, predsednik Srpskog narodnog saveza, Marko Đurić, predsednik Srpske advokatske komore u Americi, Dragan Selaković, predsednik Organizacije srpskih četnika Ravna Gora, Predrag Bursać, predsednik Srpske bratske pomoći i još 771 potpisnika: sveštenika SPC i lokalnih lidera Crkveno-školskih opština, kao i predstavnika kulturnih, obrazovnih i nacionalnih organizacija širom SAD.

"Već devetnaest godina je srpski narod na Kosovu i Metohiji sistematski lišen najosnovnijih ljudskih prava - uključujući pravo da se slobodno mole Bogu, da koriste svoju imovinu, pa čak i prava da posete svoje domove i crkve od kojih su nasilno prognani. Uznemiruje nas da posle više godine dijaloga i posle pristajanja vlasti u Prištini da primenjuju standarde za zaštitu Srba koji su saglasni sa evropskim i međunarodnim normama o ljudskim pravima, Kosovski Srbi nastavljaju da se suočavaju sa diskriminacijom, pretnjama nasilja, napadima na osnovno ljudsko dostojanstvo i egzistenciju, kao i opšti nemar vlasti za vladavinu prava. U tom kontekstu, mi se odlučno protivimo predloženoj teritorijalnoj podeli Kosova i Metohije koje bi uzrokovalo masovni egzodus i unutrašnje proterivanje stanovništva - kao što su sve istorijske podele učinile"- navodi se u pismu, i dodaje "ovaj scenario bi naše najvažnije crkve, manastire i sveta mesta ostavio izložene i podložne napadima".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.