Srbi sa severa u sredu na sastanku

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa u sredu na sastanku

Beograd -- Borko Stefanović pozvao predsednike opština sa severa Kosova da u sredu dođu u Beograd na razgovore o prelazima i drugim pitanjima iz dijaloga s Prištinom.

Stefanović je u emisiji B92 Između dve vatre rekao da će na tom sastanku predsednici opština "konkretno čuti koje su opcije za naredni period".

Šef pregovaračkog tima Beograda je rekao da Srbija ostaje uz Srbe na severu i da je važno sačuvati jedinstvo u nastupu prema međunarodnoj zajednici.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />S druge strane, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je u istoj emisiji rekao da su za Srbe na severu neprihvatljiva rešenja koja je u dosadašnjim razgovorima sa Prištinom postigao Stefanović, jer se ne razlikuju od odbačenog Ahtisarijevog plana.

Upitan da li Srbija "mirno predaje Kosovo i Metohiju" primenom onoga što je s Prištinom dogovoreno u Briselu, poput korišćenja registarskih tablica koje izda kosovska policija, Stefanović je odgovorio odrično.

"Srbi neće morati da imaju tablice sa oznakama KS ili RKS", rekao je Borko Stefanović i ponovio da je cilj Srbije očuvanje Kosova i Metohije u

njenom sastavu i stvaranje uslova da Srbi u toj pokrajini ostanu u svojim kućama.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je, međutim, da dogovor o registarskim tablicama podrazumeva da svi

vlasnici vozila s prebivalištem na Kosovu koriste tablice sa oznakama KS ili RKS.

Pantić je rekao da će doći u Beograd na sastanak sa Stefanovićem, ali je ukazao da smatra da su dogovori s Prištinom o katastru, registarskim tablicama i matičnim knjigama "štetni za srpski narod i državu".

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je istakao da Srbi na severu pokrajine neće prihvatiti albanske carinike na administrativnim prelazima.

Upitan šta će uraditi ako država postigne dogovor s Prištinom o upravljanju prelazima na kojima bi bili predstavnici Srbije, Euleksa i kosovskih vlasti, Pantić je rekao da će u slučaju potrebe podneti ostavku.

"Ako budem morao da biram... ja ću podneti ostavku i biti uz svoj narod na barikadama", rekao je Pantić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović poziva Srbe s Kosova na sastanak u Beograd

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Nov.2011

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović  pozvao je predsjednike paralenih općina na sjeveru Kosova da u srijedu dodju u Beograd na razgovore o  graničnim prijelazima i drugim pitanjima o kojima se razgovara s kosovskim  vlastima. U emisiji televizije B92 , Stefanović  je danas...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Poziv predsednicima opština sa severa da dođu u Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2011

BEOGRAD -..Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je večeras predsednike opština sa severa Kosova i Metohije da u sredu dođu na razgovor u Beograd...Teme razgovora bile bi administrativni prelazi, regionalno predstavljanje i univerzitetske diplome, rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Neće u sredu, hoće u četvrtak

Izvor: Beta, 15.Nov.2011, 17:45

KOSOVSKA MITROVICA, 15. novembra 2011. (Beta) - Predsednici opština sa severa Kosova dobili su u utorak poziv da se u sredu u podne sastanu sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem u Beogradu, ali će na sastanak doći u četvrtak...Oni su agenciji Beta potvrdili da će otići...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.