Srbi sa severa Kosova predložili mirovnu inicijativu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa Kosova predložili mirovnu inicijativu

Mirovnu inicijativu, kojom je predviđeno da se na miran način i političkim dogovorom privremeno reši aktuelna kriza na severu Kosova, predali su danas u Zvečanu predstavnici lokalnih samouprava sa severa pokrajine međunarodnim predstavnicima.

Inicijativa je uručena na redovnom sastanku predstavnika Srba i međunarodnih organizacija, predstavnicima Kfora, Euleksa, UNMIK-a i OEBS-a, a zasnovana je na tome da se postojeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "pat pozicija" mora prevazići na miran način i političkim dogovorom.

U dokumentu dalje stoji da mirovni "tajm-aut" podrazumeva da nema nasilnih akcija Kfora i drugih subjekata prema severu, zatim slobodne administrativne prelaze uz slobodan protok ljudi i robe, i da nema funkcionisanja prištinskih institucija niti barikada na putevima.

Dokumentom je predloženo i da se traži trajno političko i održivo rešenje kroz nastavak otvorenog političkog procesa Prištine, Beograda, Srba sa severa Kosova i međunarodne zajednice.

Predlog sadrži i da potpunu kontrola i održavanje bezbednosti obavlja Kfor, uključujući i uspostavljanje kontrolnih tačaka u mestima Dudin Krš, Košutovo - Zupče, Jagnjenica i druge, po potrebi.

Zatim, da policijske poslove na severu i administrativnim prelazima 1 i 31 obavlja lokalna KPS uz monitoring Kfora I UNMIK-a dok se delovanje Eleksa koncentriše u reonu Kosovske Mitrovice i šire.

U mirovnoj incijativi se ocenjuje da je kriza na severu Kosova i Metohije nastala i eskalirala zbog primene sile i nametanja jednostranih rešenja. Ponovljeno je da Srbi iz četiri opštine na severu Kosova ne prihvataju da budu deo "nezavisne albanske republike iz Prištine".

U Inicijativi se navodi da se održiva rešenja za sever Kosova mogu pronaći promenom politike nametanja rešenja i pritisaka na Srbe i Srbiju, kao i prekidom stalnog povlađivanja zahtevima kosovskih Albanaca. Takođe se ukazuje da će Srbi početi da je primenjuju odmah nakon dobijenih stavova Kfora, Evropske unije i međunarodne zajednice.

Sastanku su prisustvovali predsednici opština Zvečan i Zubin Potok Dragiša Milović i Slaviša Ristić i načelnikom kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predstavnici Kfora, Euleksa, UNMIK-a i OEBS-a.

Povezane vesti: "Koha ditore": Kfor razočaran Euleksom Šef klana iz Kruševca palio prelaz Jarinje Petrović: Zaustavili smo iseljavanje Srba sa Kosova Fejt: Ukidanje paralelnih struktura uslov za status kandidata Stefanović: Svakodnevne konsultacije sa Kuperom i dalje
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi sa Kosova predložili mirovnu inicijativu

Izvor: S media, 14.Dec.2011

Mirovnu inicijativu, kojom je predviđeno da se na miran način i političkim dogovorom privremeno reši aktuelna kriza na severu Kosova, predali su danas u Zvečanu predstavnici lokalnih samouprava sa severa pokrajine međunarodnim predstavnicima...Inicijativa je uručena na redovnom sastanku predstavnika...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.