Srbi sa komandantom Kfora

Izvor: RTS, 15.Okt.2011, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa komandantom Kfora

Čelnici srpskih opština sa severa Kosova razgovaraju u bazi Kfora kod Leposavića sa komandantom Erhardom Drevsom. Drevs očekuje bezuslovno uklanjanje barikada sa puteva, saopštio Kfor, a prenosi Tanjug. Međutim, portparol Kfora Frenk Martin nije mogao za RTS da potvrdi te informacije.

13.28 - Portparol Kfora Frenk Martin nije mogao za RTS da potvrdi da li je Drevs, na sastanku u Leposaviću, zatražio uklanjanje barikada. 

12.59 - Erhard Drevs zahteva od predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokalne samouprave sa severa Kosova da bezuslovno uklone sve blokade na putevima, saopštio je Kfor, prenosi Tanjug.

12.03 - Počeo sastanak predsednika četiri srpske opštine sa pripadnicima Kfora u bazi Noting hil.

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova razgovaraju sa komandantom Kfora Ehardom Drevsom o aktuelnoj situaciji na severu Pokrajine.

Sastanak je počeo oko podneva u bazi Kfora Noting hil kod Leposavića. Sastanak je održan na inicijativu predsednika opština sa severa Kosova, rekao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Kako je saopšteno iz Kfora, Drevs predsednicima opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić prenosi poruku da očekuje bezuslovno uklanjanje blokada puteva da bi se osiguralo da ljudi, hitne službe, Euleks i Kfor mogu da se slobodno kreću na putevima koji vode za Jarinje i Brnjak.

Međutim, portparol Kfora Frenk Martin rekao je za RTS da ništa od toga ne može da potvrdi sem da se u ovom trenutku održava sastanak Drevsa sa predsednicima četiri opštine.

Inače, na severu Kosova je mirno, a Srbi i dalje iščekuju rešenja za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Kfor kontroliše alternativini put od Bistrice ka Donjem Jarinju i Leposaviću. Kontrola na tom putu juče je bila rigoroznija, jer je osim identifikacije putnika i pretresa vozila, Kfor pretresao i same putnike.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je juče, prenoseći detalje razgovora sa posrednikom EU Robertom Kuperom, da je jako štetno i opasno da, u ovom trenutku, kad Beograd pokušava da nađe rešenje za Jarinje i Brnjak i nastavi dijalog sa Prištinom, neko nasilno uklanja barikade.

"Ukazali smo na neprihvatljivost takvog jednostranog poteza i dobili smo uveravanja da i u Evropskoj uniji postoje slična gledišta kada je u pitanju takav potez", rekao je Stefanović.

Takođe, i Kfor je juče saopštio da Srbima sa severa Kosova nije dat ultimatum da za vikend uklone barikade.

Naime, komandant Kfora Erhard Drevs je pre dva dana rekao da je lokalnom stanovništvu "data prilika da tokom ovog vikenda ukloni blokade na putevima i omogući slobodno kretanje".

Međutim, kako je pojasnio portparol Kfora Frenk Martin, Kfor time nije postavio ultimatum. "To je nesporazum, nema roka za uklanjanje barikada", rekao je Martin.

Snage Kfora, kaže Martin, imaju potrebu za slobodnim kretanjem na terenu kako bi ispunile svoju misiju garantovanja bezbednosti na severu Kosova, ali žele mirno rešenje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.