Srbi sa KiM prete blokadama

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa KiM prete blokadama

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je danas od Kfora i Euleksa da ne podrže jednostrane poteze Prištine o preuzimanju prelaza na severu Pokrajine jer bi time, između ostalog, bio narušen partnerski odnos koji te misije imaju sa Srbijom i srpskom zajednicom. Srbi sa severa KiM poručili su da da će protestovati i postaviti barikade ako Kfor i Euleks podrže Prištinu u preuzimanju prelaza Brnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Jarinje.

"Zahtevamo od Kfora i Euleksa da ne preduzimaju jednostrane poteze i ne staju na stranu Prištine, jer smo mi do sada sa Kforom i Euleksom imali partnerske odnose. Želimo da nastavimo saradnju kako bismo rešili probleme", rekao je Bogdanović.

Ministar je to izjavio u Leposaviću posle sastanka sa predsednicima opština sa severa Kosova i Metohije i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga na kome je bilo reči o najavama Prišitne da će preuzeti prelaze na severu Pokrajine i tenzijama koje one mogu izazvati.

Prema njegovim rečima Srbi će mirnim putem braniti legitimne interese na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, s obzirom na otvorene najave Prištine da će u koordinaciji sa Kforom i Euleksom instalirati carinu 16. septembra.

Ministar je upozorio da će "ukoliko međunarodni predstavnici nastave da podržavaju Prištinu, dovesti u pitanje dalju saradnju sa srpskom zajednicom".

"Nama je svaki život je dragocen, bez obzira da li se radi o Srbinu, Albancu ili predstavniku međunarodne zajednice. Zato se zalažemo za mirno rešenje krize na severu Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković u izjavi za agenciju Beta izrazio je zadovoljstvo podrškom koja je Srbima sa severa Pokrajine stigla iz Beograda.

"Državni funkcioneri Srbije danas su poslali jasnu i nedvosmislenu podršku kosovskim Srbima i međunarodnoj zajednici da je kosovska carina na prelazima Jarinje i Brnjak neprihvatiljiva za Srbiju, što nam mnogo znači. To nam daje dodatnu podršku da se na miran i demokratski način suprotstavimo eventulanom pokušaju Prištine da prezume prelaze", kazao je on.

Nedeljković je naveo da su on i predsednici opština sa severa pokrajine pozvali Kfor i Euleks da se vrate izvornom mandatu, da obezbede mir i sigurnost svim građanima Pokrajine, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da ne sprovode odluke Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Eulex

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.