Srbi podigli nove barikade, povređen 21 vojnik Kfora

Izvor: Studio B, 24.Nov.2011, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi podigli nove barikade, povređen 21 vojnik Kfora

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, u mestu Dudin Krš, Srbi su tokom noći podigli nove barikade. Tokom pokušaja uklanjanja barikada povređen 21 pripadnik Kfora.

Barikade su visoke oko dva i po metra, od zemlje, peska i velikih kamenih stena, a postavljene su preko obe kolovozne trake, na celoj dužini mosta preko potoka u blizini Zvečana.

Vojnici Kfora su sinoć uklonili deo barikade na tom delu puta, a pošto su Srbi počeli da istovaraju nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << količine šljunka i prave nove barikade, Kfor je upotrebio suzavac da bi rasterao građane.

Jedan deo okupljenih Srba koji su ojačali barikade imali su i gas-maske protiv suzavca, a ekipe hitne pomoći su na licu mesta pomagale građanima koji su se našli pod dejstvom suzavca.

Kfor se oko 1.30 sati povukao u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, a Srbi su nastavili da utvrduju barikadu tako što su kamionima dovezli i istovarili velike količine šljunka i stena.

Oko 12.30 sati u ovom području čula se pucnjava iz vatrenog oružja, ali se ne zna ko je koristio oružje i svetleće metke koji su ispaljeni u neposrednoj blizini građana na tom putu.

Dva sata iza ponoći ostao je samo manji broj građana na barikadi kod Dudinog Krša, dok su se ostali razišli, a pored magistralnog puta ka Zvečanu ostala je bodljikava žica koju su vojnici Kfora koristili.

Novicki: U Dudinom Kršu Povređen 21 vojnik Kfora

Tokom pokušaja uklanjanja barikade na putu u mestu Dudin Krš kod Zvečana prošle noći je povređen 21 pripadnik Kfora, izjavio je danas portparol te vojne misije na Kosovu Uve Novicki.

Portparol Kfora je rekao da su dva vojnika teže povređena. Novicki je dodao da je sinoćno uklanjanje barikade kod Dudinog Krša bilo u potpunosti u skladu sa mandatom Kfor da obezbedi sigurnost i slobodu kretanja.

Podaci o broju povređenih Srba još nisu precizni, ali se mnogo građana obratilo lekarima zbog suzavca i povreda tokom koškanja.

Predsednik opštine: Kfor prekršio dogovor

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović optužio je danas Kfor da ne poštuje dogovor sa Srbima na severu Kosova.

"To je potvrđeno i sinoć kada su pripadnici mađarskog i portugalskog Kfora krenuli da nasilno uklone barikadu kod Dudinog krša", izjavio je Milović za agenciju Beta.

Predsednik opštine Zvečan je naveo da je juče na redovnom sastanku sa Kforom u Zvečanu dogovoreno da ne bude nikakvih jednostranih akcija.

"Ono što se mi dogovorimo sa komandantom Kfora, oni ne poštuju i nije bilo potrebno da nasilno uklanjaju barikade kada mogu slobodno da se kreću", rekao je Milović i ocenio da je to još jedna u nizu provokacija.

Prema njegovim rečima, sreća je što u sinoćnjem pokušaju Kfora da ukloni barikadu kod Dudinog krša nije bilo teže povređenih.

"Građani su još jednom pokazali koliko su odlučni i istrajni da ne dozvole da se barikade uklone sve dok se ne reše pitanja zbog kojih su i postavljene", rekao je Milović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.