Srbi neće biti dekor u kosovskim institucijama

Izvor: B92, 25.Feb.2016, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi neće biti dekor u kosovskim institucijama"

Priština -- Niko ne treba da očekuje da će Srbi u kosovskim istitucijama biti samo dekor, rekao je ministar u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.

Sednica kosovske skupštine na kojoj treba da bude izabran predsednik Kosova zakazana je za sutra u 11 časova, a kandidati za tu funkciju su lider DPK Hašim Tači i Rafet Rama iz iste partije.

Marić je u izjavi Tanjugu, osvrćući se na jučerašnju sednicu predsedništva Skupštine Kosova koju je napustio predsednik Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liste Slavko Simić, rekao da u ovom trenutku može samo da se konstatuje da ono što se dešavalo Simiću na toj sednici nije način kako političari treba da se ophode prema bilo kom predstavniku građana ili bilo koje političke strukture.

“U takvim uslovima, sa takvim ponašanjem, mi sigurno nismo ni milimetar promenili naš stav, mi još uvek nemamo nikakav dogovor po pitanju izbora predsednika i ostajemo otvoreni za razgovore, ali prvo treba da se pokaže poštovanje i ravnopravan odnos“, rekao je on.

Marić je kazao da u bilo kakvim drugim uslovima, jednostavno ne treba očekivati da samo prihvate na gotovo nečije naloge, želje i zahteve.

“Mora se pokazati uvažavanje, nas kao naroda, kao struktutre, kao političke grupacije, na ravnopravnoj osnovi kao i svih ostalih, a ne da se očekuje od nas da budemo dekor i ispunimo formu. To od nas neće dobiti“,zaključio je Marić.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić napustio je sednicu predsedništva Skupštine Kosova u sredu nakon što je, kako je kazao, poziv za tu sednicu dobio sedam minuta pre njenog početka.

Na sednici predsedništva doneta je odluka da sutra bude održana svečana sednica Skupštine Kosova na kojoj će se birati naslednik sadašnje predsednice Kosova Atifete Jahjage.

Kosovska opozicija, koja traži raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu, protivi se izboru Tačija za predsednika, njene pristalice već drugi dan kampuju ispred zgrade vlade i skupštine Kosova a za sutra su najavili masovno okupljanje u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.